Barn har dött efter olycka på Skara sommarland

En pojke i 10-årsåldern har dött efter en olycka på Skara sommarland under lördagen. Pojken hittades livlös av badvakter och flögs med ambulanshelikopter till sjukhus – men hans liv gick inte att rädda.
Skara sommarland håller nu badlandet stängt under söndagen.
– Det som har inträffat är oerhört tragiskt våra tankar går först och främst till barnets familj och anhöriga, säger Christoffer Östling, tillförordnad vd på Skara sommarland.

ANNONS
|

Det var i en av poolerna på äventyrsbadet i Skara på lördagseftermiddagen som en badvakt upptäckte pojken som var i ett tillstånd där man omedelbart fick inleda hjärt- och lungräddning. Något Expressen var först med att rapportera.

– Det som har hänt är att en av våra badvärdar upptäckte en person som inte rörde på sig i en av våra pooler och tog upp personen, påbörjade HLR och larmade 112, säger Gabriella Granditsky, pressansvarig på Skara sommarland till GP.

Barn har dött

Tidigt på söndagsmorgonen meddelade Sahlgrenska att det var ett barn som hittades livlös i vattnet och att barnet har avlidit. Något som Skaraborgs läns tidning var först med att rapportera. Anhöriga är underrättade.

ANNONS

Omständigheterna kring olyckan är oklara. Pojken flögs vid 15-tiden på lördagen med ambulanshelikopter till sjukhus där han sedan avled.

– Vi har varit där och assisterat ambulanspersonalen men detta är egentligen ett vårdärende så jag får hänvisa till sjukhuset, säger Stefan Johansson, vakthavande befäl för samhällsskydd mellersta Skaraborg.

Skara sommarland höll stängt sitt vattenland efter dödsolyckan. Men nöjesparken var fotsatt öppen.
Skara sommarland höll stängt sitt vattenland efter dödsolyckan. Men nöjesparken var fotsatt öppen. Bild: Moa Källström

Polisen: ”Förhört vittnen”

Polisen har upprättat en anmälan om dödsfall utan misstanke om brott.

– Vi har förhört vittnen på platsen för att få reda på vad som hänt och utifrån det kan vi konstatera att det inte finns någon misstanke om brott, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson.

– Vi jobbar inte vidare med det eftersom det inte finns någon misstanke om brott bakom. Därför är det inte en polisiär fråga.

Skara sommarland har under söndagsmorgonen inväntat besked från sjukvården. Efter 11-tiden meddelande Skara sommarland att de kommer hålla badlandet stängt under söndagen.

– Det som har inträffat är oerhört tragiskt och våra tankar går först och främst till barnets familj och anhöriga. Det är en tung dag för oss på Skara sommarland, säger Christoffer Östling, tillförordnad vd för Skara sommarland till GP.

Stöttar familjen

Pojken ska ha besökt Skara sommarland med sin familj och enligt Christoffer Östling kommer fokus i dag ligga på att stötta upp.

ANNONS

– I dag handlar det om försöka stötta familjen så gott vi kan men också att stötta medarbetare.

Vad har ni för ansvar i det här?

– Vi har många badvärdar i tjänst när parken är öppen och samtliga är livräddningsutbildade och utbildade i hjärt- och lungräddning för att vi ska kunna agera om det behövs men sen badar man alltid på eget ansvar och oavsett om man är här med sina barn eller med sina vänner uppmanar vi alltid till att man har uppsikt över varandra.

Vittne: ”Föräldrar började ta sina barn i handen”

Sofia Phonet bor i Norge och var på Skara Sommarland med sin sambo och sina barn på lördagen. Hon berättar att de satt vid badområdet när några personer som såg ut som ambulanspersonal plötsligt rusade förbi och snart påbörjade hjärt- och lungräddning på en pojke.

Enligt Sofia Phonet fortsatte de i ungefär 25 minuter till dess att ambulanshelikoptern landade.

– Många föräldrar började ta sina barn i handen. Några grät och alla hoppades och bad om att pojken skulle klara sig, säger hon.

Sofia Phonet vittnar om att stämningen var orolig och att flera familjer åkte hem efter händelsen. Själv är hon skakad av den tragiska händelsen och vetskapen om att 10-åringen senare dog.

ANNONS

– Jag blir ännu mer fokuserad på barnen och på var de är och vad de gör.

Skara sommarland under söndagen.
Skara sommarland under söndagen. Bild: Moa Källström

LÄS MER:Olycka på Skara sommarland

LÄS MER:Anställd träffad av attraktion på Skara sommarland – förd till sjukhus

LÄS MER:Pojke ramlade ur åkattraktion på Skara Sommarland

ANNONS