Bengt kan ha hittat världens största ostron

Världens största ostron kan ha hittats utanför Kämpersvik i Grebbestad på tisdagen. Det var Bengt Klemming, 60, som tog upp ostronet – som han först trodde var två.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger Bengt som har arbetat som ostrondykare i närmare 30 år.

ANNONS
|

Bröderna Bengt och Peter Klemming har sysslat med yrkesmässigt ostronfiske i vattnet utanför Grebbestad i närmare 30 år. Men just den här tisdagen skulle komma att bli något annat för Bengt.

Han begav sig ut för att fiska utanför Kämpersvik i Grebbestad tillsammans med sönerna Viktor och Fredrik. De valde att testa ett helt nytt ställe.

Plötsligt kom Bengt upp med ett jätteostron.

– Pappa och Fredrik dök ner och jag var mest med som assistent. Jag var kvar på båten när pappa kom upp med det här monstret, säger Viktor.

– Jag jobbar med det här 24/7 och har aldrig sett ett så stort ostron. Jag trodde först att det var två, men sen insåg jag att det bara var ett, säger Bengt.

ANNONS

Letade fram världsrekordet

Ostronet som Bengt plockade upp var en ”Magallana Gigas”, även kallad japanskt jätteostron eller Stillahavsostron. Det är en invasiv art som genom odling har introducerats i europeiska vatten.

– När man släpper ut dem och de får växa i vårt rena och klara vatten så kan de bli gigantiska. I och med att det här är odlade ostron så har de fått växa bananas här utanför Grebbestad och då kan de uppenbarligen bli så här stora. Jag har aldrig sett något liknande, säger Bengt.

Viktor började ganska snabbt leta fram världsrekordet i Guinness rekordbok. Han fick då fram att världens största ostron hade hittats av en dansk dykare, och var 35 centimeter långt och av samma art.

40 centimeter långt

Ostronet som Bengt hittade ska vara fem centimeter längre, alltså 40 centimeter.

– Jag ska vara ärlig. Det är det största ostronet jag har sett och tagit upp, men det var inte förrän grabben kollade upp det som vi faktiskt insåg att det var så stort, säger Bengt.

Familjen har kontaktat Guinness rekordbok och väntar just nu på svar. Under tiden har ostronet fått sin egen plats i en korg på bryggan, och inne i värmen firade familjen med champagne under tisdagskvällen.

ANNONS

– All kredd till pappa verkligen, jag var bara med. Men vi har det bästa och renaste vattnet. Miljön är så bra i svenskt vatten och det är här rekorden slås, säger Viktor.

LÄS MER:Lars Erlandsson klubbade årets första hummer på Göteborgs fiskauktion

LÄS MER:Han tävlar i ostronöppning – med nio fingrar

LÄS MER:Surströmmingssäsongen är här – göteborgscaféet serverar fisken för åttonde året i rad

ANNONS