Äldreboendet Kolla i Kungsbacka drivs av Vardaga
Vårdföretaget Vardaga driver boendet, men Kungsbacka kommun står som huvudman. Nu ska inspektionen för vård och omsorg utreda kommunens anmälan. Arkivbild. Bild: Ebba Malmström

Brister på boende anmäls – efter svår smittspridning

I slutet av november började covid-19 spridas på äldreboendet Kolla i Kungsbacka. 22 boende smittades, och elva av dem avled under samma period, eller kort därefter. Nu anmäler kommunen boendet enligt lex Maria.
– Det allra viktigaste är att de åtgärdar de här bristerna, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef för Vård & Omsorg i Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

Den omfattande smittspridningen uppdagades i månadsskiftet mellan november och december i fjol, och ledde bland annat till att facket riktade skarp kritik mot boendet. De menade att allvarliga arbetsmiljöproblem bidrog till att viruset så snabbt kunde spridas och drabba både patienter och anställda. Vårdföretaget Vardaga, som driver boendet, bemötte då kritiken med att man gjort en omorganisation som behövde ta tid för att sätta sig.

– Vi har förändrat en organisation och det kan förstås upplevas som påfrestande. Som vid all förändring kan det ta tid att komma in i de nya rutinerna. Vi hade samma bemanning i våras – men då hade vi ingen smitta på boendet, sade Vardagas regionchef Gertrud Öjetoft till GP i december.

ANNONS

LÄS MER:Facklig kritik efter smitta på äldreboende i Kungsbacka

Upptäckt omfattande brister

Även om boendet drivs av Vardaga, så är det Kungsbacka kommun som är huvudman. Därför ligger ansvaret för eventuella brister ytterst på nämnden för vård och omsorg. Kommunen började därför utreda orsakerna till den omfattande smittan, och i dag kom beskedet om att man upptäckt omfattande brister. Brister som kommunen nu anmäler enligt lex Maria.

– Vi har granskat det här och ser att det finns brister som har påverkat spridningen. Bland annat brist i kompetens vad gäller basala hygienrutiner, och en hög personalomsättning. Då är vi skyldiga att göra en anmälan, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef på vård och omsorg i Kungsbacka.

Lillemor Berglund på vård och omsorg i Kungsbacka.
Förvaltningschef Lillemor Berglund menar att utredningen visat brister som bidragit till spridningen av covid-19. Nu utreder kommunen boendets rutiner, parallellt med IVO:s utredning av lex Maria-anmälan. Bild: Kungsbacka kommun

Kommunen utreder avtal

Lex Maria-anmälan kommer nu utredas av IVO, inspektionen för vård och omsorg. Den utredningen handlar om patientsäkerhet, och hur de boende drabbats. Samtidigt pågår en parallell utredning på kommunen. Den fokuserar på de avtal som kommunen har med Vardaga, och kvaliteten på den upphandlade vården från bolaget.

– Vad den utredningen resulterar i beror helt på händelseförloppet. Det går inte att säga exakt vad den kan leda till just nu. Det allra viktigaste är att de åtgärdar de här bristerna, säger Lillemor Berglund.

LÄS MER:Omfattande coronautbrott på äldreboende: ”Läget är allvarligt”

Vardaga vill i nuläget inte kommentera beskedet om att boendet anmälts enligt lex Maria, och inte heller de brister som enligt kommunen bidragit till smittspridningen.

ANNONS

– Det jag kan säga är att vi först och främst måste sätta oss in i det här, jag och mina kollegor. Jag fick anmälan i dag och det är en rätt gedigen anmälan, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga.

ANNONS