Bröderna Daniel Göransson, Sebastian Göransson och Thomas Eriksson bjuder in människor som är ofrivilligt ensamma till högtider.
Bröderna Daniel Göransson, Sebastian Göransson och Thomas Eriksson bjuder in människor som är ofrivilligt ensamma till högtider. Bild: Privat

Bröderna bjuder in ensamma till midsommar i Munkedal

Att vara ofrivilligt ensam är ett samhällsproblem, menar Thomas Eriksson. Därför har han, tillsammans med sina bröder Daniel och Sebastian, sedan två år tillbaka öppnat upp sitt hem i Munkedal under högtider.
– Vi vill uppmuntra fler att göra liknande saker. Jag kan lova alla som funderar på det att det är bra mycket livligare än en vanlig släktmiddag, säger Thomas Eriksson.

ANNONS
|

Julen 2022 hade Thomas Eriksson och hans bröder Daniel och Sebastian Göransson inga speciella planer. Två av dem bodde då i varsin lägenhet i samma hus i Munkedal och bestämde sig för att ”varför inte testa att göra något annorlunda”.

– Vi la ut ett inlägg på Facebook där vi bjöd in folk som var ensamma och skapade ett evenemang och det tog en väldigt fart. Det blev väldigt roligt och sedan dess har vi fortsatt, säger Thomas.

Sedan dess har bröderna hunnit fira både en midsommar och en till jul ihop med andra människor som av olika anledningar annars skulle ha varit ofrivilligt ensamma. På fredag är det dags för ett nytt midsommarfirande där alla som inte har någon annan att fira med är välkomna.

ANNONS

– Vi räknade förut när vi var och handlade mat och då kom vi upp i att vi blir ungefär 30 personer. Sedan har några fler anmält sig så vi kanske blir 40, säger Thomas.

Gratis och alkoholfritt

Thomas berättar att bröderna har två viktiga principer för sina öppna firanden. Det ska vara gratis för alla som kommer och det ska vara alkoholfritt. Bröderna anordnar själva midsommarmat som gästerna bjuds på.

– Dels kanske man är ensam av ekonomiska aspekter och sedan har alkohol en ganska tydlig koppling till både psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet. Men det är också en säkerhetsaspekt för oss. Vi tar hem människor vi inte känner och då behöver vi inte ha alkohol omkring oss.

Åldersspannet på de som firar tillsammans brukar variera. Thomas berättar att de flesta brukar vara mellan 20-40 år men att i år är den yngsta som anmält sig 21 och den äldsta 92.

– De flesta kommer från Göteborg. Vi har också lagt firandet så att det passar med busstider. Men vi har inte satt någon sluttid, det är vi alldeles för oorganiserade för. Vi tänker också att man ska känna sig välkommen och välkommen att stanna.

Vad har ni fått för reaktioner från de som kommit på era firanden tidigare?

ANNONS

– Framförallt att de är väldigt tacksamma för annars hade de varit ensamma. Det har också varit ganska starka reaktioner. En del har sagt saker som att vi har räddat deras liv, andra att det är den bästa högtiden de har varit med om. Vi försöker bara göra så att alla har det bra men det räcker oftast att ha ett sammanhang och en gemenskap, säger Thomas.

”Ofrivillig ensamhet kan vara pinsamt och tabubelagt”

Han menar att trots att det kanske kan kännas nervöst och oroligt att ta sig dig själv så är det viktigt att komma ihåg att alla är där av samma anledning.

– Går man på ett stort ordnat midsommarfirande där alla kommer i stora sällskap kanske man känner sig ännu mer ensam. Men hit kommer alla på samma premiss. De som kommer till oss har verkligen tagit mod till sig. Ofrivillig ensamhet kan vara pinsamt är också lite tabubelagt att prata om, säger han.

Efter flera lyckade firanden har bröderna nu startat en förening under namnet ”Ingen ska vara ensam – Högtider i gemenskap”. Tillsammans vill de uppmuntra andra att också anordna liknande firanden och i längden minska den ofrivilliga ensamheten.

– Vårt land är stort och vi kan inte ta emot alla så det behövs på fler ställen. Jag kan lova alla som funderar på det att det är bra mycket livligare än en vanlig släktmiddag, säger Thomas.

ANNONS

Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Tar emot samtal alla dagar mellan 21-06.

Jourhavande präst: 112

Öppet alla dagar mellan 21-06. Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Finns även som chatt mellan 20.00 - 24.00 alla dagar.

Självmordslinjen: 901 01

Drivs av den ideella föreningen Mind. Finns även som chatt.

Kyrkans SOS: 0771 800 650

Öppet vardagar 13-21 och helgdagar 16-21.

Äldrelinjen: 020-22 22 33

Öppen måndag - fredag 08-19 samt lördag - söndag 10-16.

Bris: 116 111

Dygnet runt. Finns även en chatt som är öppen dygnet runt.

LÄS MER:Recept: Midsommarmat med en twist och en drink

LÄS MER:Tidig sommar kan påverka midsommarbuketten

LÄS MER:Midsommar slutfirat på Brännö – för turister

ANNONS