De fick sin 1700-talsgård nedbränd

Branden rasade i det 300 år gamla huset. Räddningstjänsten lyckades inte rädda det anrika huset. Hembygdsföreningen är uppgivna över den unika förlusten.

ANNONS
|

Lågorna stod flera meterupp över taket tidigt på tisdagsmorgonen när det brann som värst i det gamla huset. Efter räddningstjänstens insats kan man konstatera att ytterväggar står kvar och en sektion i mitten av taket har brunnit. Men inne i huset är allt förstört och även fasaden på framsidan är svårt brandskadad.

Larmet kom vid klockan 3 natten till tisdagen. Räddningstjänsten och polis kom till playsem. men huset från 1700-talet var då mer eller mindre övertänt. Ingen bodde i huset och ingen människa kom till skada i branden. Men polisen misstänker att branden var anlagd och har rubricerat händelsen som mordbrand.

ANNONS

Ordförande i Lilla Edets Hembygdsförening Ann-Britt Johansson blev väckt av räddningstjänsten04.13på tisdagsmorgonen.

– Jag gick ner direkt för att titta, jag ville också ta lite bilder för att dokumentera och för att kunna visa för de andra i föreningen, säger hon till TTELA.

Huset sköttesideellt av föreningen ochär en liten oas för mångaäldre personer i kommunen.

– Man brukar komma hit och titta in i huset för att uppleva lite av det gamla, eller bara sätta sig och fika i trädgården. Vi hadelite trädgårdsmöbler ute för det ändamålet, med de ärhelt förstörda nu, fortsätter Johansson.

Läs mer: Lilla Edets äldsta hus totalförstört i brand

Hur kändes det att få beskedet?

– Det känns obehagligt. Fönsterrutor har knäckts här flera gånger tidigare, det har också varit inbrott. Vi har hela tiden frågor oss när blir det värre?

Branden misstänks vara anlagd, men hittills har inte polisen några svar på eventuella gärningsmän.

– Att de ens får tanken att göra något sådant här, säger Inge Ohlson är också aktiv i föreningen.

ANNONS