Fler och fler barn överlever cancer

Fler och fler barn överlever cancer och framsteg inom vården väntas komma. Runt om i världen forskas på hur man direkt stoppar enskilda cancerceller.

ANNONS
|

Cytostatika (cellgifter) är fortfarande den vanligaste behandlingen inom barncancervården. Men nu söker många för att hitta en behandling som direkt stoppar de delar av cancercellerna som driver sjukdomen.

– Det går framåt men det tar nog 10 år innan det finns en riktad behandling mot de stora, vanligaste cancerformerna, säger Jonas Abrahamsson, barnläkare och forskare på Drottning Silvias barnsjukhus.

Kunskapen om barncancer är idag mycket större än förr och nya genombrott inom genetiken skapar nya möjligheter. I framtiden kan behandlingen bli ännu mer riktad och mer effektiv.

– Man kan nu se hela arvsmassor och på så sätt se grundfelet i de sjuka cellerna, då kan man lära sig hindra cancern innan den bryter ut, säger Jonas Abrahamsson.

ANNONS

Att fler överlever i dag tror Jonas Abrahamsson beror på att den understödjande behandlingen har blivit mycket bättre och att den psykosociala miljön för familjerna har förbättrats.

Med understödjande behandling menas den behandling utöver cytostatika som de drabbade får som komplement för att ta sig igenom sjukdomen, komplement som exempelvis blodtransfusioner. Både cytostatika och transfusioner bidrar till att över 80 procent av alla barn som får cancer i dag blir botade. På 70-talet låg samma siffra på 30 procent.

– Man kan se att både barn och vuxna får veta mer om sjukdomen i dag också, de blir säkrare genom sjukdomsprocessen i och med kunskapen, säger Jonas Abrahamsson.

Barncancervården har utvecklats snabbt sedan 70-talet. Exempelvis har man infört behandlingsprogram som effektiviserar och förbättrar vården. I dag registreras i stort sett alla barn som behandlas för en cancersjukdom och genom registreringen kan man bland annat se vilken typ av cancer som är mest utbredd och hur sjukdomen behandlas bäst.

– Vi har lärt oss riskindela barnen mycket bättre, genom protokollen kan man se vad som fungerar och inte, säger Jonas Abrahamsson.

ANNONS

Han berättar att kunskapen nu är så stor att man idag kan ge exakt rätt mängd behandling, något som inte var lika säkert förr.

– Man ser genom registren om något fungerar bättre eller sämre, det gör att metodiken i hur vi behandlar barnen blir avsevärt bättre.

Det är en stor kunskapsbas för vidare forskning som kan komma att betyda mycket för framtiden. Genom att hitta den bästa, mest effektiva behandlingen kan man rädda många liv.

Fakta: Internationella barncancerdagen

Internationella barncancerdagen firas den 15 februari.

Syftet med dagen är att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar och samla in pengar till cancerforskningen.

Barncancerfonden tog initiativet till att införa dagen.

I Göteborg startar ett fackeltåg från Götaplatsen 17.30 för att uppmärksamma dagen.

Runt om i Sverige uppmärksammas dagen på många olika sätt, bland annat med ljusmanifestationer i Borås och Uddevalla.

I Västsverige anordnas det mesta av sportföreningen Team Rynkeby.

ANNONS