Flerårigt straff för mopedliga

ANNONS
|

En av Västsveriges största stöldhärvor fick sin upplösning under tisdagen när tingsrättens dom mot mopedligan blev offentlig, skriver Bohusläningen.

De två huvudmännen, 22 och 37 år gamla, döms för grov stöld i 32 respektive 44 tillfällen. 22-åringen får fängelse i 3,5 år medan 37-åringen döms till fyra års fängelse.

22-åringen har erkänt runt 30 inbrott som han menar har skett tillsammans med minst en person. Enligt honom har man alltid utgått från Vårgårda och främst varit ute efter guld och silver.

Man har valt avsides belägna villor och använt sig av mopeder när man tagit sig runt. Oftast har metoden varit att ta ur en fönsterkassett för att komma in i husen.

ANNONS

22-åringen uppger att han gjort inbrotten för att betala av gamla skulder, finansiera sitt narkotikamissbruk och även försörja sin familj.

Han vill inte namnge några av de andra som varit med vid inbrotten på grund av fara för sin familj.

37-åringen hävdar konsekvent att han aldrig deltagit i inbrotten däremot att han på annat sätt befattat sig med det stulna godset. Tingsrätten konstaterar att 37-åringen låtit skägg och hår växa under häktningstiden vilket gjort att åklagaren inte frågat vittnen om de känner igen honom.

Det enda 37-åringen erkänt är att han innehaft ett gevär.

Men utifrån telefonpositioneringar av männens mobiltelefoner framgår det att de varit i de aktuella områdena vid de tidpunkter då inbrott har skett. Detta visar också kvitton från tankningar i området. I flera fall visar också kvittona att 37-åringen tankat bara några minuter efter 22-åringen vilket tyder på att han deltog i inbrotten.

Man stödjer sig i flera fall också på vittnesuppgifter som i flera fall har sett två mopedister i de aktuella områdena.

Men de kanske tyngsta bevisen är allt stöldgods som hittats i männens bostäder och källarförråd. Här rör det sig om allt från sprit till smycken och även datorer, mycket som har kunnat knutits till inbrotten.

ANNONS

Männen ska betala ett högt skadestånd. Tillsammans ligger summan på 515 829 kronor, till både brottsoffer och försäkringsbolag. Därtill ska 37-åringen betala 259 530 kronor.

22-åringen döms också för stöld, narkotikabrott och häleri. 37-åringen för vapenbrott, stöld, häleri och egenmäktigt förfarande.

Två andra män, 22 och 23 år gamla, döms också för häleri till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

ANNONS