Flygplatsen som nu ska heta Göteborg Stallbacka Airport ligger i Stallbackaområdet i Trollhättan, där bland annat Saabs bilfabrik tidigare också låg.
Flygplatsen som nu ska heta Göteborg Stallbacka Airport ligger i Stallbackaområdet i Trollhättan, där bland annat Saabs bilfabrik tidigare också låg. Bild: Stefan Bennehage

Flygplatsen i Trollhättan byter namn – till Göteborg Stallbacka Airport

Snart kommer du kunna flyga till en flygplats med Göteborg i namnet – och landa i Trollhättan. Efter 40 år har politiker beslutat att byta namn på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.
– Vi behöver visa tydligare var i Sverige vi finns geografiskt, säger Peter Eriksson (M), flygplatsbolagets ordförande.

ANNONS
|

I samband med att flygplatsen fyller 40 år byter Trollhättan-Vänersborgs flygplats namn till Göteborg Stallbacka Airport.

– Vi behöver göra flygplatsen mer känd, helt enkelt, säger Peter Eriksson (M).

Han är kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan och därmed också ordförande i flygplatsbolaget Fyrstads flygplats AB, som samägs av fyra kommuner. I dag ligger deras flygplats drygt 80 kilometer från Västsveriges största stad.

Kommer flygplatsen flytta närmare Göteborg?

– Nej, men det är samma logik som Stockholm-Skavsta. Den flygplatsen ligger ganska många mil utanför Stockholm, men anknytningen till Stockholm är tydlig eftersom det är måldestinationen. Likadant ser det ut runt om i Europa.

ANNONS
Peter Eriksson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan
Peter Eriksson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, som äger 49 procent av flygplatsbolaget Fyrstads flygplats. Övriga delägare är Vänersborg (34 procent), Uddevalla (16 procent) och Lysekil (1 procent). Bild: Andreas Olsson

Skäms ni över Trollhättan?

– Nej, tvärtom, men vi är fyra delägare i flygplatsen – Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil. Stallbacka är ett klassiskt industriområde, känt både för flygmotortillverkning, biltillverkning men också Peter Lemarc.

Är Göteborg då mer attraktivt för resenärer, tror du?

– Vi ingår i Göteborgs arbetsmarknadsområde, och Göteborg är ju den stora dragaren i Västra Götaland. Det är bara att konstatera att det är så. Vi behöver se hur verkligheten ser ut, och gör anpassningar därefter.

Vill göra flygplatsen mer känd

Även Benny Augustsson (S), vice ordförande i flygplatsbolaget tillika Vänersborgs ordförande i kommunstyrelsen, tycker att namnet är bra.

– Det är ganska många som inte ens vet att vi har en flygplats på Stallbackaområdet. Vi har känt att vi behöver göra något för att profilera flygplatsen och göra den mer känd.

Handlar inte det i så fall också om att det behövs fler avgångar?

– Jo, det gör det, men det hänger ihop. Då måste vi också skapa underlaget för fler avgångar, så att Västflyg kan ha en bättre plattform att jobba utifrån.

Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande Vänersborg.
”Vi vill profilera om flygplatsen, för den är ganska okänd i kommuner runt omkring. Det är ganska många som inte ens vet att vi har en flygplats på Stallbackaområdet”, säger Benny Augustsson (S). Bild: Karin Engqvist

Ny linje från Trollhättan till Arlanda

Under fredagen gick flygbolaget Västflyg också ut med nyheten att man under hösten startar en ny linje från det som nu heter Göteborg Stallbacka Airport till Arlanda, utöver de flyg som redan går till och från Bromma.

ANNONS

– Flygplatsen är väldigt viktig ur samhällssynpunkt och även väldigt viktig för vårt näringsliv, säger Benny Augustsson (S).

Peter Eriksson (M) säger att namnbytet är ett första steg i att utveckla flygplatsen vidare.

Hur ser du på risken att det förvirrar resenärer?

– Man får vara tydlig i marknadsföringen och profileringen, var man ligger någonstans, säger Peter Eriksson.

LÄS MER:Så ser Landvetter flygplats nya shoppingstråk ut

LÄS MER:Namnet Göteborg Grand Central kan vara olagligt

LÄS MER:Här är direktlinjerna från Landvetter

ANNONS