Fortfarande sommar – då kommer hösten

Är september en sommarmånad eller höstmånad?
Enligt SMHI är det fortfarande i allra högsta grad sommar i Västsverige trots de allt mörkare och kallare dagarna.
– I Västsverige brukar hösten komma i mitten av oktober, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Tilltagande vindar, allt fler gula löv och sjunkande temperaturer. Det kan onekligen kännas som att hösten börjat koppla sitt grepp om Västsverige, men än så länge är det fortfarande sommar. Åtminstone i meteorologisk mening.

– Hösten har inte kommit för då ska vi ha en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader fem dagar i sträck och där är vi inte riktigt än. För Västsverige är det normala att den kommer kring mitten av oktober. Men vädret kan ju fortfarande vara höstlikt, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Det finns fortfarande hopp om temperaturer på omkring 18 grader. Både onsdagen och torsdagen kan leverera sköna temperaturer och rikligt med sol. Även nätterna är fortsatt milda. Men det kan också svänga snabbt.

ANNONS

– Torsdagen blir en repris på onsdagens väder med sol och regnskurar, däremot är det som kan ge höstkänsla är att det blir blåsigt med västliga vindar och friska vindbyar.

Kyligare vindar på väg in

Framåt helgen drar kallare luft in över Västsverige och temperaturerna sjunker.

– Fredagen ser ut att bli skurbetonad även dagtid, det blir sol som varvas med skurar. Temperaturen ligger runt 15 grader med, nordliga vindar och fortsatt småblåsig. Lördagen blir liknande och söndagen kan bli kallare med 13-14 grader.

Är det här ett normalt väder för september?

– Ja det skulle jag säga, det är ingenting som sticker ut, säger Lisa Frost.

LÄS MER:Nu har halva Sverige höst

LÄS MER:Hösten en bra tid att möblera om i trädgården

LÄS MER:Efter ellarmet: Minister lovar kompensation

ANNONS