Fyra till sjukhus efter övning med handgranat

Två värnpliktiga och en instruktör fick under söndagen föras till sjukhus efter att en handgranat exploderat under en övning, rapporterar Hallandsposten.
– Man skulle kasta in granaten i ett värn och den har studsat tillbaka ut igen, säger Dan Larsson på Laholmspolisen till tidningen.

ANNONS
|

Händelsen inträffade vid Mästocka skjutfält i Laholms kommun under söndagen. Enligt Hallandsposten ska en handgranat exploderat i närheten av flera personer.

Två värnpliktiga i 20-årsåldern och två instruktörer ska ha träffats av splitter.

Tre av dem fördes direkt till sjukhus, medan en av instruktörerna upptäckte skador senare under dagen och då själv uppsökte vård.

Övningen var en del av Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) i Halmstads utbildning.

– Det fanns ett moment där man skulle kasta skarp handgranat. Någonting gick inte som det skulle och fyra personer skadades lindrigt, säger Christian Lövgren, kommunikatör på FMTS till Hallandsposten.

Ska ha studsat tillbaka vid kast

Händelsen kommer nu att utredas.

ANNONS

– Man skulle kasta in granaten i ett värn och den har studsat tillbaka ut igen. Då har man stått där utanför, läser Dan Larsson på Laholmspolisen ur anmälan som har brottsrubriceringen vållande till kroppsskada.

Enligt Hallandsposten vårdades en av de värnpliktiga under måndagen fortfarande på sjukhus.

Utöver att händelsen kommer utredas av polisen kommer även Försvarsmakten att göra en egen utredning. En anmälan har också gjorts till Arbetsmiljöverket.

– Har vi brustit i några rutiner är det lätt att säga att det här får vi göra bättre och följa vad vi har sagt. Men det kan också vara konstiga slumpartade händelser som kan hända. Vi måste se vad utredningen visar, säger Christian Lövgren till Hallandsposten.

Enligt tidningen var det en så kallad spränghandgranat 07 som användes vid övningen.

ANNONS