Parmesanchipsen från Gårdschips i en hylla i butik.
Parmesanchipsen från Gårdschips får inte säljas, då chipstillverkaren inte kunnat visa upp ett tillstånd för att använda namnet på påsen. Bild: Jonatan Gernes

Gårdschips tvingas sluta sälja parmesanchips

Chipstillverkaren Gårdschips förbjuds att sälja sina parmesanchips. Laholms kommun har fattat beslutet då bolaget saknar tillstånd att använda ordet ”parmesan” på påsen, rapporterar Hallandsposten.

ANNONS
|

Den blå påsen med gul text innehåller potatischips kryddade med parmesan, Parmigiano Reggiano. Men chipstillverkaren Gårdschips, som har tillverkning i Laholm, får inte längre släppa ut produkten på marknaden.

Beslutet fattades av Laholms kommun i samband med en livsmedelskontroll i chipsfabriken i fredags. Då kom kommunen fram till att ordet ”parmesan”, som står på påsarna i fråga, är olagligt, uppger Hallandsposten.

– Från april måste man ha tillstånd för att få att använda namnet parmesan av just den här sorten de har, och det tillståndet kunde de inte visa upp för oss, säger Annica Hegefeldt, miljöchef i Laholms kommun, till HP.

ANNONS

Påsar i butiker får fortsatt säljas

Förbudet gäller enligt tidningen från och med måndag, och Gårdschips riskerar ett vite på 5 000 kronor per överträdelse om det inte följs. De chipspåsar som redan finns ute i butik får dock alltjämt säljas.

Gårdschips har sin tillverkning i Laholm i Halland.
Gårdschips har sin tillverkning i Laholm i Halland. Bild: Jerry Carlsson

Bakgrunden till beslutet är ett tips – från utlandet.

– En kontrollant i Finland har upptäckt och ifrågasatt märkningen av parmesan på Gårdschips. Det skickades via Livsmedelsverket till kommunen där verksamheten är aktiv, alltså Laholm, säger Annica Hegefeldt.

Kryddade med Parmigiano Reggiano

I beskrivningen av chipsen skriver Gårdschips på sin hemsida att man ”inte gjort avkall på något och använder riktig parmesan i vår kryddning, d.v.s. Parmigiano Reggiano”. Men den italienska ostens namn har en skyddad ursprungsbeteckning i EU.

Bolaget har enligt kommunen nu för avsikt att ansöka om tillstånd att använda namnet parmesan på påsarna. Hanna Åhsberg, platschef i chipsfabriken, uppger samtidigt för HP att man avser att överklaga beslutet.

”Vår kommentar just nu är att vi tycker att det är ett felaktigt beslut och vi kommer göra en överklagan”, skriver hon i ett sms till tidningen.

LÄS MER:Här är de godaste tortillachipsen med ostsmak

LÄS MER:Larmet: Kryddmix orsakar hälsobesvär i chipsfabrik

LÄS MER:Skolelever till sjukhus – åt superstarka chips

ANNONS