Göteborgs isfiskare tar chansen i kylan

De flesta fritidsbåtarna står på land och många sportfiskare har lagt undan dragen för vintern. Men Billy Affelin och Axel Larsson drar ut säsongen över nästan hela året genom att isfiska i Göteborgsområdet.
– Vi kan vara ute och göra det vi tycker om allra mest, även om det ligger ett hårt lager över hela sjön. Vi kan utnyttja hela året, säger sportfiskaren Axel Larsson.

ANNONS
|

Axel Larsson hukar sig ner på isen och tittar på ekolodets skärm framför sig.

– Ett tiotal meter bort åt det hållet, säger han till Billy Affelin och pekar ut mot sjön.

På skärmen framträder abborrar och gäddor och annan fisk i form av små ljusfläckar. Man ser också botten, Axels bete som studsar upp och ner och Billys borr som går genom isen några meter bort.

– Det här är antagligen små abborrar, säger Axel.

Det slaskar när borren letar sig ner genom det cirka 15 centimeter tjocka islagret, ibland sjunger det till i isen och ljudet fortplantar sig bort mot tallskogen och barn och vuxna som spelar hockey, åker pulka eller dricker varm choklad på sjön.

ANNONS

De båda har fiskat ihop många gånger förut, till exempel när Billy har ordnat fisketräffar vid vallgraven i centrala Göteborg. Nu när det är runt minus tio grader har dock många sportfiskare lagt undan dragen i väntan på våren.

Billys tre tips till nybörjare

  • Gå ut med någon som kan. De går bara ut på isar som är säkra och kan också hjälpa dig komma igång med fisket.
  • Skaffa utrustning på en riktig sportfiskebutik. De vet vad du behöver.
  • Om du ska utforska isen på egen hand, håll dig till is som är minst tio centimeter tjock. Men tänk också på att isar varierar väldigt mycket.

Men Billy och Axel har dragit med sig en svart pulka med ekolodet på ut på en liten sjö någonstans mellan Partille och Mölnlycke.

– Det här är kanske inte är sportfiskares favorittid på året, men det handlar om att göra det bästa av säsongen. Nu tycker jag om att pimpla väldigt mycket, fler kanske borde testa det istället för att sitta hemma, säger, säger Billy Affelin.

Han sätter en maggot på kroken och släpper ner den i hålet. Vid ett tillfälle ser de vad de tror är en gädda på ungefär en halvmeter, men annars är det mest stim med småfisk. Upp ur hålen får de små abborrar.

Axel berättar att när det är dags för pimpeltävling så är det ofta Billy som står högst upp på topplistan. Då handlar det om att fiska upp mest vikt fisk genom att borra på rätt ställen. Men det är inte bara när det gäller att borra på rätt ställe som Axel sneglar på den mer erfarne Billy, utan han litar också på hans kunskaper när det gäller issäkerhet.

ANNONS

– Du vet att om inte jag springer då kan man stå kvar, säger Billy och berättar att enda sättet att ta reda på isens tjocklek är att försiktigt gå ut en liten bit och borra i den.

För bara några dagar sedan varnade isexperten Charlie Malmgren för faran med svaga isar i Göteborgsområdet. Men när man försäkrat sig om att isen verkligen ligger på sjöarna, vilket den alltså inte gör överallt idag, så är välkända sjöar som Delsjön, Kåsjön och Rådasjön bra för nybörjare.

– Isar varierar väldigt mycket, så man måste vara försiktig, säger Billy.

Isvett

  • Var aldrig ensam på isen.
  • Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen.
  • Prova alltid isen med en ispik om du är osäker.
  • Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 centimeter tjock.
  • Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.
  • Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.
  • Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen.
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”.
  • Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.

Källa: Issäkerhetsrådet

När de borrar så kommer unga skridskoåkare närmare och skrapet från deras skär skrämmer bort fisken. Men Billy uppskattar barnens nyfikenhet. Han håller i spakarna för klubben Westrogothia, med många unga medlemmar som Axel. Klubben har nu 60 medlemmar och har arrangerat olika mästerskap och streetfiske. Nu på vintern blir det på isarna de ses.

– Det blir rätt mycket jobb att kolla isar. Vi ligger lite precis i mellanskiktet. I Skåne räknar man inte med att ha isar, men här har vi lite iskultur, men vissa år inte. Det gör intresset svårare.

Han tror att bästa sättet att komma igång och veta var det är bra att fiska för dagen, är att bli en del av den typen av nätverk som bland annat klubben utgör för dem.

ANNONS

– Det bästa är att gå på erfarenhet. Jag har ett stort kontaktnät med fiskare som bor vid olika sjöar och då får jag information av dem om läget lokalt.

Men även om det är inte helt enkelt att isfiska i Västra Götaland på grund av lurigt isläge, så menar Billy ändå att det är möjligt i betydligt större utsträckning än de flesta tror.

– Många har nog ett friluftsliv närmare än man tror. Det kanske inte finns jättemycket att göra på vintern för många, så jag tycker man ska försöka göra det bästa av det.

LÄS MER:Tonfisken tillbaka i Västerhavet – spåras med satelliter

LÄS MER:Planen: Plantera in 600 kilo tunga störar i älven

LÄS MER:Saknas pengar till att kalka hundratals sjöar i Västra Götaland

LÄS MER:Korallerna dör och regnskogen torkar – snart finns ingen väg tillbaka

LÄS MER:Succé för havsprojektet på Västkusten – ålgräset har tiodubblats

ANNONS