Grönskande postapokalyps på Båstnäs bilkyrkogård

Tusentals personer från hela Europa vallfärdar till Båstnäs i Värmland för att kolla på rostande bilvrak. I den postapokalyptiska skogen växer träd genom kupéer och fåglar bygger bo i motorhuvar.
– Magiskt, säger Šárka Kováciková från Tjeckien.

ANNONS
|

Fåglarna sjunger och 800 bilvrak rostar sakta ihop med den värmländska skogen.

– Det är verkligen en kombination mellan grönska, liv och död på något vis, eller hur?

Vi är i hjärtat av en bilkyrkogård. I Båstnäs, fem minuter på grusväg från norska gränsen och någon mil söder om värmländska Töcksfors. Lennart Österwald, i dag i sextioårsåldern, berättar att han började komma hit som tonåring.

– Jag var här första gången när jag var fjorton år. Då var vi här för att fantisera. Vi kollade på häftiga bilar och drömde om att köpa och göra i ordning dem. Vi parkerade mopederna så att inte Rune och Tore skulle se – för de var väl inte helt nöjda över att vi var här.

ANNONS

Gränshandel med reservdelar

Rune och Tore hette Ivansson i efternamn och var bröder. De startade bilskroten på 1950-talet och många av kunderna var norrmän som kom över gränsen för att köpa reservdelar. Som mest stod här runt 2 000 bilvrak, men sedan dess har en del forslats bort och de som står kvar i skogen har i möjligaste mån tömts på miljöfarliga vätskor och bilbatterier, säger Lennart Österwald.

– Järn är ju väldigt naturligt – så det är ju helt ofarligt. Det som skulle kunna vara problem är gummit i däcken, och andra icke-naturliga ämnen, säger Lennart Österwald.

De sönderrostade bilarna står staplade på varandra som en sorts provkarta av hur industrisamhällets material påverkas av tiden. Plåt rostar, skumplast blir nopprig och på flera ställen växer träd rakt igenom fordonen.

Bilklubben har rustat upp

Den juridiska situationen kring bilkyrkogården är något luddig. Marken ägs i dag av brödernas arvingar. Årjängs kommun planerar att genomföra en provtagning för att se hur förorenad marken är, men gör också reklam för bilkyrkogården som besöksmål på sin sajt.

– Så här får man ju inte ha gamla fordon egentligen. Men när de stått kvar så länge har det nästan blivit som ett kulturarv, säger Lennart Österwald.

En jämnt rödrostig gammal skåpbil utan framlyktor kikar vänligt fram ur skogsbrynet. Vraket står vid den nyanlagda rastplatsen, som Lennart Österwald och hans föreningskamrater i Töcksfors Car club gjort i ordning inför årets säsong. Rastplatsen är anlagd i husgrunden till en gammal nedbrunnen skolbyggnad.

ANNONS

På andra sidan vägen, på en parkeringsplats som också är ny för i år, står Šárka Kováciková och Martin Kozáčeks motorcykel parkerad.

– Ett riktigt galet ställe, säger Šárka.

Såsom i ett datorspel

De är på roadtrip från Tjeckien och jämför bilkyrkogården med miljöer från det postapokalyptiska datorspelet The Last of Us – där civilisationen gått under och mänskligheten hotas av zombiesvampar.

– Jag har aldrig sett något liknande i mitt liv. Allt känns väldigt speciellt eftersom man aldrig ser de här bilmodellerna på gatan längre. Så när man ser dem på det här sättet – jag skulle säga att det är magiskt, säger hon.

Exakt hur många som tar sig hit är omöjligt att veta eftersom ingen tar inträde och allt underhåll görs av ideella krafter från bygden. Men parkeringen är full och fler språk än svenska och tjeckiska hörs i skogen. Lennart Österwald uppskattar antalet besökare till tusentals per år.

– Det skulle inte förvåna mig om det på en säsong kan vara bortåt 10 000 människor här – minst.

Oväntade möten i skogen

Och Båstnäs Bilkyrkogård verkar väcka fantasin hos många. På en bild som nyligen lades upp på TikTok poserar en lättklädd tjej framför tre sönderrostade Volvobilar – ”de tre bröderna PV”, i folkmun.

ANNONS

– Folk är här ute och tar alla möjliga märkliga bilder. Här har de gjort musikvideor, fotosessioner av alla sorter.

Vilka är de konstigaste bilderna du sett?

– Häromveckan sprang jag själv på någon som var väldigt maskerad, och som hade några horn i skallen. Det är sånt som vissa tycker är roligt.

Själv tycker Lennart Österwald att det är just processen där bilvraken sakta och fridfullt tas över av naturen som är det mäktigaste med platsen.

– Man får känslan av vad som händer när mänskligheten har dött ut och naturen har tagit tillbaka allt. Det är symbios här mellan växtlighet och bilvrak. De krigar ju inte.

LÄS MER:14 saker att göra när du är på besök i Göteborg

LÄS MER:Det kan du göra med barn i Göteborg när det regnar

LÄS MER:Iglasjön – en dold granskogsjuvel i Varberg

ANNONS