Helenes unika och dyra hobby – fotar poserade möss

Att fota djur och natur är för många en rogivande hobby. Tråkigt tyckte Helene Fallermo i Lerum och valde att börja samarbeta med mössen i komposthögen bakom huset.

ANNONS
|

Suget att börja fotografera var något som Helene Fallermo, förskolelärare i Lerum, återfann när hennes sambo började köra motorcykel.

När han cirkulerade på racingbanan knäppte hon bilder med sina systemkameror.

Hon tröttnade dock till slut på de vanliga motiven: fåglar, djur och natur. Inte ens mössen hemma i trädgården var intressanta längre. Men så av en slump såg hon en annons för minatyrmöbler. Och då slog det henne – tänk om jag kunde få mössen att posera?

LÄS MER:Nytt mushus – Sveriges kanske minsta korvkiosk finns nu i Majorna

LÄS MER:Nya hipstertrenden taxidermi – att stoppa upp djur

Legendariska restaurangen Grythyttan inspirerade till muskonst

Hon surfade in på Blocket och Tradera.

– Jag fick syn på Grythyttan-möbler i dockskåpsformat, det var så det började. Sedan insåg jag att jag också behövde ha levande ljus, koppar, glas och annat krimskrams.

ANNONS

Kulissen av lyxrestaurangen byggdes sedan upp i komposthögen i trädgården där mössen sedan flera år hållit till. Nu skulle hon bara lyckas övertyga mössen om att samarbeta. Det gör hon genom mutor.

– För att få dem dit jag vill mutar jag mössen med jordnötter och jordnötssmör, säger Helene Fallermo.

Den udda hobbyn, som P4 Göteborg var först att rapportera om har nu resulterat i uppsjö av bilder där gnagarna från trädgården arbetar som modeller i en rad olika sammanhang. En mus med resväska. En annan på ett ölkafé. En tredje på en trehjuling.

Stort intresse och spridning på nätet

Fotograferandet är avslappnande. Och dyrt.

– Jag tänker inte tala om för dig hur mycket jag har lagt på dockskåpsmöblerna. Det är svindyrt. Stolen och bordet kostade 250 kronor. En kaffekanna och två koppar kostade också hundralappar.

Alstren delar hon med sig av online, antingen via instagramkontot eller i grupper som ”Djur in på knuten” och ”Vi som älskar foto”. Responsen har varit stor, säger hon.

– Jag har fått väldigt mycket positiv respons och det är väldigt väldigt många som gillar mina bilder. En del säger till mig att jag borde skriva en bok. Men det har jag ju inte tid med.

ANNONS
ANNONS