Hvaldimir visar upp sig i Fjällbacka hamn

Den vita valen som charmat västkustborna de senaste veckorna har gjort ett nytt framträdande. Den här gången i Fjällbacka och den här gången bjöd han på en show.
– Det var riktigt häftigt, säger Catharina Sanderson, en av de som såg Hvaldimir i hamnen.

ANNONS
|

Den har kallats för ”spionval” och tros ha tränats militärt i Ryssland. Men har också dykt upp på flera olika platser på Västkusten de senaste veckorna och blivit Hvaldimir med hela Västsverige.

Länsstyrelsen gick ut under onsdagen och varnade folk för att simma med den vita valen och för att komma alltför nära. Deras oro var att någon skulle dras ner för länge under ytan eller skadas av misstag.

Men på torsdagen visar valen upp sig i Fjällbacka hamn och både barn och vuxna tar chansen att klappa den.

Hvaldimir har dykt upp på flera ställen längs Västkusten de senaste veckorna.
Hvaldimir har dykt upp på flera ställen längs Västkusten de senaste veckorna. Bild: Jorgen Ree Wiig

Social val

Plötsligt dyker Hvaldimir upp med en ölburk i munnen som han lämnar över till en man i en båt. Han leker också med olika tampar och verkar bli särskilt förtjust i en gummibåt.

ANNONS

– Han såg oerhört nöjd och välmående ut. Jag har aldrig sett en val så här, vi är helt uppfyllda av detta, det är skitcoolt, säger Catharina Sanderson, granne till mannen i båten och en av de som befinner sig i Fjällbacka hamn på torsdagen.

Den kommer också fram till hennes och hennes man John Sandersons båt. Hon har hört talas om länsstyrelsens varning, men tror att folk kommer att vara förnuftiga.

– Vad man ser så är det ju en otroligt social val. Det är klart att man inte ska hoppa ner och bada, men den söker sig uppenbart till människor, säger Catharina Sanderson.

LÄS MER:Räddningstjänsten larmades till Hvaldimir

LÄS MER:Valen Hvaldimir charmade polisen i Fiskebäcks hamn

LÄS MER:Här följer den vita valen efter båten i Göteborgs skärgård

LÄS MER:Så används djur för hemliga krigsuppdrag

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS