I Mark får eleverna spela utan avgift

ANNONS
|

– Fantastiskt kul. Vi har haft det här förslaget i vår budget under många år och nu fick vi överraskande igenom det, säger Karin Jageby (V) som sitter i kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden.

V och S hade på tidigt stadium klartgjort att de skulle rösta för avgiftsfri kulturskola, men under budgetomröstningen i fullmäktige anslöt även SD.

–De är välkomna att stödja bra förslag. Vi gör det här för att skapa en jämlik kulturskola där alla kan vara med, oavsett tjocklek på plånboken, säger Karin Jageby.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Johansson (M) har normalt sett den politiska majoriteten med sig, men får nu följa beslutet att tilldela kultur- och fritidsnämnden en miljon kronor extra i nästa års budget.

ANNONS

–Jag tycker det är rimligt att man betalar en liten avgift för fritidssysselsättning. Vi lägger redan åtta miljoner i skattepengar på kulturskolan, säger han.

Den extra miljonen ska kompensera de cirka 700 000 kronor som kulturskoleavgiften ger årligen. Hur kommunen ska agera om intresset för att delta ökar, med högre utgifter som följd, är i dagsläget inte beslutat.

Kommunala kulturskolor finns i 283 av landets 290 kommuner och drygt 200 000 elever får där undervisning i bland annat instrument, sång, dans och teater. I snitt kostar det 650 kronor per termin att delta. I några kommuner kring Stockholm ligger terminskostnaden på 1 700 kronor, medan ett tiotal kommuner, främst i norra Sverige, har beslutat att skolan ska vara avgiftsfri.

–En hel del kommuner tittar på att sänka avgifterna för att nå elever som inte är lika vana vid kulturskolans verksamhet och som kommer från familjer med en annan socioekonomisk bakgrund, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare i Kulturskolerådet.

Har ni sett någon effekt av avgiftsfria kulturskolor?

– Det finns inga vetenskapliga studier, men flera kulturskolechefer ser absolut en koppling vilka elever som nås när avgiften är lägre.

Fakta: Kulturskoleavgift

Terminsavgift i kronor 2016

Göteborg: 200

Mark: 530

Ale: 600

Öckerö: 600

Lilla Edet: 650

Tjörn: 675

Bollebygd: 750

Härryda: 750

Orust: 750

Partille: 795

Kungälv: 800

Stenungsund: 800

Mölndal: 825

Alingsås: 850

Lerum: 910

Kungsbacka: 950

Källa: Kulturskolerådet

ANNONS