Hallänningarna vill prioritera om. Enligt ledningscentralen i polisområde Väst är stuginbrott inte prioriterade larm. Men det tycker man att de ska vara i Halland. Nu förs diskussionen regionalt med exempel från poliser i yttre tjänst. Bilden är tagen vid Östra stranden där stugägare dessvärre är väl medvetna om inbrottsproblematiken.
Hallänningarna vill prioritera om. Enligt ledningscentralen i polisområde Väst är stuginbrott inte prioriterade larm. Men det tycker man att de ska vara i Halland. Nu förs diskussionen regionalt med exempel från poliser i yttre tjänst. Bilden är tagen vid Östra stranden där stugägare dessvärre är väl medvetna om inbrottsproblematiken.

Inbrott i tio stugor – polisen kom inte

Polisen kommer inte. Det beskedet fick anmälare i Knebildstorp där tjuvar nyligen slog till mot tio stugor.

ANNONS
|

Polispatruller i Halmstad larmas inte längre ut av en lokal ledningscentral. Numera är den regional och baserad i Göteborg.

Förändringen som trädde i kraft i slutet av januari har lett till frustration både hos allmänhet och bland poliser, som inte håller med om den nya prioriteringsordningen, enligt Hallandsposten.

Personer som larmade polisen om stuginbrott i Knebildstorp nyligen fick svaret från den nya regionledningscentralen RLC att polisen inte åker på den typen av ärenden. Eftersom brotten inte bedömdes som pågående och inte heller som bostadsinbrott så var de inte prioriterade.

Men en polispatrull i Halmstad gjorde en annan bedömning på eget bevåg – åkte ut och upptäckte tio inbrott.

ANNONS

Det ska inte behöva hänga på enskilda medarbetare, menar Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

– Är det viktigt för den enskilde så är det viktigt för oss. Den som har drabbats av ett inbrott ska kunna känna en viss stöttning från polisens sida och jag bedömer att vi har kapaciteten att ge det, säger han och tillägger att det här är frågor som just nu diskuteras flitigt inom polisens ledning i Halland.

Inkörsproblemen har gjort att poliser lokalt har fått fånga upp sådant som annars hade tappats bort.

Mats Palmgren berättar om ett skolinbrott i Knäred nyligen dit det inte skickades någon patrull. Lokal polis snappade upp händelsen och åkte dit på eget bevåg. Tack vare det kunde tjuvarna senare gripas och stöldgodset i form av datorer återlämnades till skolan.

–Det finns en hög professionalitet hos Hallands poliser och ett driv att göra ett bra jobb. Och nu måste vi se till att ge dem verktygen för att kunna göra det, Mats Palmgren.

Men man ska väl inte behöva arbeta mot systemet för att nå goda resultat?

– De ska absolut inte behöva arbeta mot systemet. Det hade ju varit absurt.

Och det finns fler exempel som når HP:

En polispatrull som har fått vända flera gånger på motorvägen mellan Halmstad och Laholm på grund av flera ändrade order från Göteborg.

ANNONS

Ett pågående frihetsberövande där det tog en timme innan en patrull larmades ut.

Felprioriteringar kring ett ärende i Falkenberg som visade sig vara en knivskärning, med en person skadad.

Mats Palmgren menar att vissa problem lika gärna hade kunnat uppstå i den gamla organisationen. Men det finns också barnsjukdomar och strukturfel i den nya ordningen. Saker som måste rättas till för att ge bra service till medborgarna.

–Vi kan lösa det eftersom myndigheten äger frågorna. Sedan handlar det om att göra det så snabbt som möjligt. Vårt mål är ju inte att bli lika bra som innan. Vi ska bli bättre, säger Mats Palmgren.

Var är ni i dag i prestation om man jämför med hur det var innan?

–Jag tror att vi ligger något lägre än tidigare på grund av de här sakerna som måste rättas till. Men bättre ska det bli.

ANNONS