Jenny stoppade trafiken – hyllas

ANNONS
|

Det var i tisdags eftermiddag som hon och hennes kollega kom körande söderifrån på stadsmotorvägen. De hade hämtat ett av Nettbuss fordon på Kuröd för att köra den till en annan depå.

– Jag är ju van att se saker på vägen, och i den norrgående tunneln såg jag en bil som det rök lite ifrån. Ingen stannade för att kolla vad det var utan alla bara blåste förbi i hög fart, både bilar och långtradare, säger Jenny Juhlin.

Två unga chockade tjejer

Men Jenny hon satte på bussens blinkers och svängde in mot bilen som hamnat mot tunnelväggen.

– Folk försökte fortsätta att köra om, men då styrde jag in mot mitten, satte på varningsblinkers och lyckades stoppa trafiken, att det blev kö en stund struntade jag i, berättar hon.

ANNONS

Vid bilen fanns två unga chockade tjejer. De trodde att lamellerna gått sönder, men det visade sig att de fått punktering. Någon varningstriangel hade de inte med sig eftersom de hade en lånebil och inte visste om att den saknades.

– Den ena tjejen satt kvar i bilen och jag och kollegan öppnade dörren och sa åt dem att gå in mot räcket för att det var mer skyddat där. Vi fick säga till dem flera gånger för att de var så chockade, säger Jenny.

"För mig är det en självklarhet"

Strax därefter kom bärgaren och Jenny och hennes kollega kunde rulla iväg med sin tomma buss som inte var i trafik.

– Egentligen var det ingen stor grej, för mig är det en självklarhet och jag tänkte att det är väl bättre att de kör in i bussen i stället för att tjejerna skulle riskera att bli påkörda. Jag tycker man ska hjälpa alla och visa att man kan göra skillnad. Förhoppningsvis är det fler som tänker till nästa gång.

Jenny utbildade sig till busschaufför på Grönlunds yrkesutbildning i Uddevalla. Hon tog körkortet i våras, men har hunnit med att köra för Lysekils buss innan hon började på Nettbuss. Och bussbolaget måste väl vara nöjt med att ha chaufförer som är så rådiga.

ANNONS

När en av tjejernas mamma publicerade ett tack till den i början okända chauffören, lät inte de positiva reaktionerna att vänta på sig. "Civilkurage och hjältemod", vardagshjälte, jag är stolt över att ha dig som kollega, heder till dig chauffören" var bara några av reaktionerna. Sedan fick hon även ett tack ifrån tjejerna som avslutas med orden: Du är en hjälte, du kvinnliga busschaufför!

– Ja, att det skulle bli så uppmärksammat, det hade jag inte trott, det är jag inte van med. Jag är glad för att det gick så bra, säger Jenny Juhlin.

ANNONS