Kantarellkungen Jakobs tips – så hittar du gula guldet

Hur går man tillväga för att hitta riktigt mycket kantareller? Svampjägaren Jakob Sermwiset Persson har många guldgruvor till svampställen – bland annat en hemlig plats där han och hans fru Suri plockade 60 kilo på en dag.
– När vi stötte på just det stället fick vi en chock, säger han.

ANNONS
|

Det är måndag morgon och Jakob Sermwiset Persson är lite stressad. Han och hans fru Suri Sermwiset Persson har bråttom att komma iväg från Göteborg till sina svampskogar i Bohuslän.

– De riktiga jackpotställena finns uppåt Bohuslän, i trakterna kring Munkedal, säger han.

Som många svampplockare är han hemlig med exakt var de bästa kantarellställena finns, men han tycker det känns okej att tipsa på kommunnivå. Munkedal, alltså. Bohusläns mest glesbefolkade kommun.

Och den stora mängden skog per capita är en del av Jakob och Suri Sermwiset Perssons framgångsrecept för att hitta riktigt mycket kantarell.

– Vi försöker hitta lite mer udda platser dit folk inte åker så mycket.

ANNONS

60 kilo på samma ställe

Och någonstans i Munkedals kommun finns alltså deras drömställe där de en dag förra året plockade 60 kilo. Något som P4 Väst tidigare rapporterat.

– Vi trodde inte våra ögon när vi hittade dem. ”Är det verkligen kantareller?” tänkte jag. Det var en obeskrivbar känsla, säger Jakob Sermwiset Persson.

Guldstället i fråga är ett av flera ställen som svampparet återkommer till år efter år. De har varit där och kikat i år och sett att det ser bra ut, men hittills hållit fingrarna borta.

– Det ser riktigt lovande ut i år så det kanske blir i helgen.

Hur är årets svampsäsong hittills?

– Fantastisk. Förra året var magiskt, men i år har svampen kommit tidigare. Jag tror det är det omväxlande vädret med regn och sol, regn och sol – då växer svampen bra.

Jakob Sermwiset Persson har låtit tillverka en keps med texten ”Mushroom king”.
Jakob Sermwiset Persson har låtit tillverka en keps med texten ”Mushroom king”. Bild: Privat

Svamparnas konung

Han berättar att det är hans fru som fått honom intresserad av svampplockandet, och beskriver dem som ”ett svampjägarpar”. Förra året plockade de nära ett halvt ton kantareller, säger han, och hittills i år tror han de är uppe i ungefär 150 kilo.

Vad gör ni med all svamp?

– Det vi inte behåller själva ger vi bort eller säljer på nätet. Många av dem som köper är pensionärer som inte kan ta sig ut själva. Vi säljer för en billig peng, säger han.

ANNONS

Under namnet ”The mushroom king” driver Jakob Sermwiset Persson en Facebooksida där paret delar med sig av bilder och filmer från sina svampjakter. Han berättar att det är känslan av jakt, och glädjen när de hittar en ”guldgruva”, som driver honom.

– Jakten är lika rolig som plockandet. Man traskar i skogarna mil efter mil och hittar guldställena. Det är magiskt när man väl stöter på de här platserna.

Svampkungen Jakobs kantarelltips

  1. Åk ut på småvägar. Jakob och Suri Sermwiset Persson söker sig gärna långt ut i skogen – ju färre andra bilar, desto bättre.
  2. Reka på Google maps. Det går att kolla upp lovande skogsområden och småvägar i förväg.
  3. Ge inte upp. När de har hittat riktigt mycket kantareller har det ofta varit en bra bit in i skogen, så det gäller att inte förlora hoppet tio meter in.
  4. Lita på magkänslan. Hitta din egen taktik och utgå från var du hittat svamp tidigare.
  5. Leta efter granar och höjdskillnader. Kantareller kan växa i många olika typer av terräng och tillsammans med många olika träd, men för Jakob och Suri har framgångsreceptet varit att leta i äldre barrskog i bergig terräng.

LÄS MER:MSB:s råd vid kris: Leta mat i naturen

LÄS MER:Sommarkantarellerna: När och var hittar du dem?

LÄS MER:Här är svamparna du absolut inte ska äta

ANNONS