Kathleen Pooles utvisning pausas

Alzheimersjuka Kathleen Poole, 74, hotas av utvisning. Efter protester mot Migrationsverkets stoppas beslutet.
– Vi väntar på nytt underlag från familjen, säger myndighetens presschef Jesper Tengroth till Expressen.

ANNONS
|

För 18 år sedan flyttade Kathleen Poole till Sverige från Macclesfield i nordvästra England med sin make. För tio år sedan fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Hon bor i dag på ett demensboende och får ofta besök av anhöriga.

Migrationsverket tog nyligen ett beslut om att hon ska utvisas och flyttas till ett liknande boende i England, långt ifrån familjen.

Bakgrunden till beslutet är att brittiska medborgare har behövt söka uppehållsstatus i Sverige efter att Storbritannien lämnade EU för tre år sedan. Kathleens ansökan avslogs då hon saknade bevis på sina tillgångar och en giltig legitimation.

– Vi gjorde allt vi kunde. De ville kolla på mammas bankkonto, men jag kan inte röra det för jag saknade fullmakt. Jag har bråkat med banken och försökt men jag kommer ingenstans. Det är lätt att vara efterklok nu, har sonen Wayne Poole tidigare sagt till GP.

ANNONS

Pratade med gränspolisen

Rapporteringen i media kring fallet med Kathleen Poole upprörde många. Nu har Migrationsverket pausat beslutet, rapporterar Expressen.

– Den 24 mars kontaktade vi familjen eftersom vi förstod att det fanns saker att titta på angående hälsoläget. Därefter vidtog vi åtgärder och pratade med gränspolisen. Den fjärde april fattade vi beslut om inhibition, alltså om att stoppa ärendet, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket till Expressen.

Nu kommer myndigheten invänta nytt underlag från Kathleen Pooles ombud och sedan ska ett nytt beslut tas.

LÄS MER:Polis sätter press för att kunna utvisa Kathleen Poole

LÄS MER:Alzheimersjuka Kathleen Poole ska utvisas till Storbritannien

ANNONS