Kraftig brand i industribyggnad i Trollhättan

En kraftig batteribrand rasade på en avfallsanläggning i Trollhättan på söndagen.
Först vid 17, efter en dags brandbekämpning, blåste räddningstjänsten faran över för allmänheten. Insatsen är dock inte över.
– Det finns risk för termisk stegring, alltså snabb värmeutveckling och då kan det smälla igen, säger Johan Bäckström vakthavande befäl på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

ANNONS
|

Vid 05.25 på söndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en fullt utvecklad brand på en avfallsanläggning på Stallbackavägen i Trollhättan.

Att släcka själva branden beskrevs vid 11-tiden som ”nästan omöjligt”.

Strax innan 19 på söndagskvällen så meddelade räddningstjänsten att de kommer att skicka hem en del personal då rökutvecklingen stannat av.

– Men vi kommer vara kvar hela natten med en sju - åtta man, då det finns risk för termisk stegring, alltså snabb värmeutveckling och då kan det smälla igen, säger Johan Bäckström vakthavande befäl på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Byggnaden som brandhärjats ligger inne på avfallsanläggningen IQR Systems i Trollhättan där man arbetar med avfallsåtervinning, bland annat av gamla batterier.

ANNONS

– Det är ju farligt material. Så man försöker transportera bort det i den mån det går, så att det inte ska infattas av elden, säger Peter Gustafsson.

Han säger att det är stora mängder batterier som har brunnit. Ungefär en tredjedel av ett batterilager ska ha fattat eld, medan övriga två tredjedelarna värmepåverkades.

Människor uppmanades hålla sig inomhus

I samband med branden utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. De som befann sig i närheten av området uppmanades att gå inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Den här röken är inte nyttig. Befinner man sig hemma ska man stänga fönster och dörrar, eventuellt även ventilationen, och lyssna på radion löpande, säger Peter Gustafsson.

Först Vid 17-tiden hävdes VMA och räddningstjänsten meddelade att faran var över för allmänheten.

Påverkade sjukhuset

Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) fick under en period stänga av sin ventilation. Den sattes igång igen klockan 12.45. Enligt Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, hade det en viss påverkan på inomhustemperaturen men annars ingen större påverkan på deras verksamhet.

– Vi följer utvecklingen noga och har en ständig dialog med räddningstjänsten och Trollhättans stad. Verksamheten pågår som planerat, säger Anders Kullbratt.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat branden och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning när branden är släckt och platsen är säker.

ANNONS

Polisen har inlett en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det kan komma att ändras under utredningens gång, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Företaget bevakar med värmekameror

Enligt Thomas Karlström, vd på IQR Systems, mäter företaget batteritankarna regelbundet med värmekameror som en del av sina säkerhetsrutiner.

– Men mäter vi och ser inget så är det ju inget. Vi är tagna på sängen bokstavligen, säger Thomas Karlström, vd för IQR Systems.

Det finns en risk för brandutveckling med just litiumbatterier och därför måste de packas med material som separerar batterierna från varandra för att minska risken för kortslutning och brandutveckling.

– Vi mellanlagrar batterierna innan de körs vidare ut i Europa där de återvinns. Så vi har ingenting med paketeringen att göra, säger Thomas Karlström.

Avvecklar insatsen

Under måndagsmorgonen var räddningstjänsten kvar på platsen. Enligt Patrik Karlsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, är det rörigt på platsen.

– Vi håller på att samverka med ägaren hur vi ska gå till väga och de ska flytta lite grejer inne i byggnaden. Vi kommer vara kvar till och från under dagen.

Det finns inga rapporter om personskador i samband med branden.

Thomas Karlström, VD och ägare till IQR.
Thomas Karlström, VD och ägare till IQR. Bild: Tomas Fasth

LÄS MER:Boende i området bekymrade morgonen efter branden: ”Ruckar på tryggheten”

ANNONS