Kyrkoherden backar - tillåter begravning

ANNONS
|

Jessica Milkéwitz valde att kremera sin mor i väntan på våren, för att sedan kunna transportera urnan från Jämtland för att hålla begravningen i Lysekil där mamman tillbringat större delen av sitt liv.

Men när Jessica Milkéwitz tog kontakt med kyrkoherden Hans Wolfbrandt om en begravningsceremoni, blev det stopp, eftersom en begravning kräver en kropp och en kista.

Läs mer: Kyrkoherden vägrar begrava mannen

Gör undantag

Men nu backar kyrkoherden. I ett mail skriver han att han beslutat göra ett undantag i det aktuella fallet, det skriver Bohusläningen.

"Den uppkomna situationen har ställt oss inför fullbordat faktum. De rekommendationer som finns kommer vi att arbeta vidare efter."

ANNONS

Han menar att det är viktigt med en tidig kontakt mellan sorgehus och församling och dessutom ett bra samarbete med begravningsbyråerna. Men just i detta fallet tycker han inte att detta fallit på plats.

"Jag gör därför en ny bedömning och ändrar tidigare beslut."

Detta betyder att Jessica Milkévitz får tillåtelse att hålla en begravningsceremoni i Lysekil för sin avlidna mamma.

Kyrkoherden skriver vidare att hans förhoppning är att samarbetet och dialogerna ska bli bättre i framtiden.

"Vi får se över våra rutiner och praxis och hoppas att det skall underlätta framöver," avslutar han sitt mail.

Många reaktioner

Kyrkorherdens tidigare beslut om att inte tillåta en begravning har fått många läsare att reagera.

"Kanske kunde man ändra på kyrkans riktlinjer...Vad gör de om det är en fin urna där framme än en kista" skriver en läsare.

En annan skriver "Jag var på en begravning i Degerfors där var ingen kista utan en urna. Det var lika fint som en kista. Fint fotografi av den avlidne"

Frågan om begravningsgudstjänster med kista eller urna är en så kallad pastoral fråga och beslutas av varje stift. I praktiken finns det dock alltid möjlighet till undantag, så varje pastorat får göra som de vill.

Prästen Jonas Eek, som bland annat driver konfirmandläger på Bohus Malmön varje sommar, tror inte att det finns några teologiska argument bakom varför urna på begravningar inte accepteras i lika stor utsträckning.

ANNONS

– Det handlar nog mest om en pedagogisk fråga. En kista tydliggör döden på ett mer konkret sätt, den gör döden lite mer verklig. Man vill låta döden få ett större uttryck i kyrkorummet helt enkelt.

Läs kyrkorherde Hans Wolfbrandt tidigare kommentarer i frågan.

ANNONS