Meterstora hål i E45 – Trafikverket på plats

Bilder från E45 och den mindre väg som går bredvid visar meterstora hål i vägen. Efter lunch anlände Trafikverket med geotekniker och byggledare för att bedöma skadorna. Myndigheten är tydlig med att vägen ska återställas så fort som möjligt.
– Det får kosta vad det kosta vill, säger Felicia Danielsson på Trafikverket.

ANNONS
|

Söndagens översvämningar gjorde snabbt E45 norr om Lilla Edet ofarbar. När vattnet sjunkit visade sig dessutom kraftiga skador på vägen. Även den väg som går precis bredvid, väg 2014, har fått stora skador.

Under måndagen är Trafikverkets personal på plats och har kunnat konstatera att det finns vägskador. Den exakta omfattningen är dock ännu okänd.

– Vid 13 kom det dit en geotekniker och byggledare som ska bedöma skadorna på vägen, säger Felicia Danielsson på Trafikverkets presstjänst.

I nuläget finns ingen prognos för när vägen kan komma att öppna igen, men förhoppningen är att få en klarare bild över det under måndagseftermiddagen.
I nuläget finns ingen prognos för när vägen kan komma att öppna igen, men förhoppningen är att få en klarare bild över det under måndagseftermiddagen. Bild: Paul Wennerholm

Geoteknikerna är de som har koll på markförhållandena, och byggledaren kommer göra en bedömning av vad som kommer behöva fixas samt hur lång tid det kommer ta.

ANNONS

Vid 16-tiden hade skadorna ännu inte bedömts helt och hållet, men den initiala bilden var att de flesta skadorna är i norrgående riktning. I södergående riktning såg Ryno Nilsson, projektledare på Trafikverket, inga skador alls.

Förhoppningen är att det ska gå att öppna den sidan av vägen för trafik i båda riktningarna.

– Om det funkar så är det jättebra, då kommer man kunna passera, bara lite långsammare, säger Ryno Nilsson.

Ena sidan kan öppna tidigare

Under måndagen fanns det ingen konkret prognos för när vägen kan öppna igen, men om den södergående riktningen är så oskadd som det ser ut kan delar av vägen att öppna relativt snart.

– Jag kan inte säga någon sluttid, men förhoppningen är dagar och inte veckor, säger Ryno Nilsson.

Det finns ännu ingen prognos för när hela vägen kan öppna.

I den norrgående riktningen, där majoriteten av skadorna verkar vara, kommer Trafikverket att gräva under eftermiddagen.

– Vi kommer att gräva upp den skadade delen för att se hur det ser ut under, säger Ryno Nilsson.

Då är bedömningen klar

Trafikverket hoppas att en bedömning av skadornas omfattning ska vara klar under eftermiddagen. Det är även först då som det kommer gå att göra någon typ av uppskattning av hur dyrt det kommer vara att reparera vägen. Klart är dock att pengarna kommer tas från Trafikverkets budget för underhåll – inte från Lilla Edets kommun.

ANNONS

– Det får kosta vad det kosta vill. Det är bara att göra, säger Felicia Danielsson.

I nuläget är vägen helt avstängd och både Trafikverket och polisen uppmanar folk att hålla sig borta från vägen.

– Vi har stängt av vägen för en anledning, det är inte säkert att vara på den i nuläget, säger Felicia Danielsson.

LÄS MER:Trafikverket: Inget jordskred på E45

LÄS MER:Bilderna visar förödelsen på E45 efter översvämningen

LÄS MER:Kenny fast i kaoset – hade vatten upp till tröskeln på bilen

ANNONS