Efter åren som barnbespisningspersonal har Mildred Petersson, 87 värk i knäna och svårt att gå. Hon hade hoppats bli beviljad färdtjänst av kommunen eftersom hon inte klarar av att åka buss. Men hon fick avslag. Bild: Julia Forsberg 
Efter åren som barnbespisningspersonal har Mildred Petersson, 87 värk i knäna och svårt att gå. Hon hade hoppats bli beviljad färdtjänst av kommunen eftersom hon inte klarar av att åka buss. Men hon fick avslag. Bild: Julia Forsberg 

Mildred nekades färdtjänst – får stanna hemma

Mildred Petersson, 86 år, har värk, yrsel och svårt att gå. Trots sina svårigheter nekades hon färdtjänsttillstånd av Uddevalla kommun. Ta bussen i stället! Det blev beskedet till Mildred Petersson, som nu är fast i sitt hem. – Det är konstigt. Läkaren sa att han tyckte det var självklart att jag skulle få färdtjänst, säger Mildred Petersson.

ANNONS
|

Ett yrkesliv inom barnbespisning har satt sina spår. I 80-årsåldern började Mildred Petersson i Uddevalla få värk i knäna. Nu är hon 86 år och värken har bara blivit värre. Hon har fått allt svårare att gå och använder rullator både inomhus och utomhus. Dessutom har hon fallit flera gånger, varav hon en gång blev liggande i flera timmar utan att komma upp. Därför skickade hon i somras in en ansökan om färdtjänst till Uddevalla kommun.

– Tidigare har jag kunnat åka stadsbussarna. Men nu har jag rullator och det är helt omöjligt att komma upp och ned i bussen med den. Dessutom kan jag inte ta mig till hållplatsen, säger hon.

ANNONS

Uppmanades att åka buss

Men socialnämnden i Uddevalla kommun avslog Mildred Peterssons ansökan. I sitt utlåtande skriver socialnämnden att det finns en hållplats för flexbussen intill Mildreds bostad. Handläggaren ska ha sagt att flexbussen inte skulle vara några problem för Mildred att åka med.

– Men hon kan ju inte veta hur jag har det. Det är ju inte alls samma sak för henne. De får väl komma hit och se hur det är ställt med mig, säger hon.

Även förvaltningsrätten avslog Mildred Peterssons överklagande. Det var inte bevisat att hon hade väsentliga problem att förflytta sig.

– Det är konstigt. Läkaren sa att han tyckte det var självklart att jag skulle få färdtjänst.

Mildred vill gärna påpeka att hon inte är ute efter att åka billigt eller särbehandlas på något vis.

– Det är inte gratis med färdtjänst. Jag vill bara känna tryggheten.

Känner sig begränsad

Hon säger att det inte känns roligt att vara begränsad och beroende av andra.

– Men vad ska jag göra? Jag får helt enkelt förlita mig på att jag får hjälp av väninnor eller min dotter.

Dottern Ann-Christine Petersson hjälper gärna sin mamma men bor själv i Lysekil och arbetar på dagarna.

– Hon tar sig ju ingenstans själv. Det är ju ett värdigt liv att själv få kunna bestämma vart man vill åka. Hon fyller 87 år snart så färdtjänsten är bara för en begränsad tid. Snart behöver hon ingen färdtjänst alls, säger Ann-Christine.

ANNONS

Ger inte upp

Men Mildred Petersson ger inte upp. När Bohusläningen besöker henne säger hon att hon ska kontakta sin läkare och fråga om intyg till en ny färdtjänstansökan. Och snart väntar vinterväglag.

– Jag kan hålla mig lugn och stanna hemma, säger Mildred Petersson.

Tror du att kommunen ändrar sin bedömning?

– Jag har inte stort hopp om att de ger med sig.

ANNONS