Misstänker att vittnen hotats till tystnad

ANNONS
|

Det blev ingen fällande dom rörande skjutningarna i Kronogården i maj. På torsdagen avslutades rättegången, och samtliga åtalspunkter som rör skjutningen ogillades.

– Domstolen gick på vår linje och min klient blev ju jätteglad, säger Sverker Mattsson, advokat åt den 25-årige man som misstänktes vara en av skyttarna.

Läs mer: Skottlossning i Trollhättan

Läs också: Två män åtalas för mordförsök

Eftersom vittnen som tidigare varit säkra och talföra senare tagit tillbaka sina vittnesmål kring skottlossningen tror både vittnande poliser och åklagaren att någon har hotat eller påverkat vittnena.

ANNONS

– Det är ingenting vi känner till, jag har inte sett någonting som tyder på det och vet inte vad andra har sett, säger Sverker Mattsson.

– Om någon har hotats har det ändå inte påverkat någonting för åklagaren läste ju upp i rätten vad vittnena tidigare har berättat.

Åklagaren, Patrik Stintzing, som tidigare bedömde sina chanser att få de åtalade fällda, blev mer pessimistisk efter att vittnena ändrade sina uppgifter. Och på torsdagsförmiddagen, innan sin slutplädering, bedömde han sina chanser till fällande domar som små.

– Åtalet kommer ogillas, jag hör det på hans (domarens) frågor.

Under sitt slutanförande sade Stintzing att det kunde ses som en övning inför hovrätten.

18-åringen friades för försök till mord men dömdes till skyddstillsyn och fängelse i en månad och 14 dagar för förberedelse till rån, en händelse som inte har koppling till Kronogårdsskjutningarna. 25-åringen friades också för försök till mord men döms till böter för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd vid ett tidigare tillfälle.

ANNONS