Mordet mitt i idyllen - vännerna chockade

En 55-årig man har mördats i ett litet samhälle utanför Hamburgsund. Mannen är en välkänd profil i kommunen och känd för sitt stora jaktintresse. Chocken och sorgen var stor efter mordet. – Jag pratade med honom dagen innan, säger en vän.

ANNONS
|

I det stillsamma området Djupedal, några kilometer sydost om Hamburgsund, ligger den villa där den 55-årige mannen hittades sent i onsdags kväll. Området är glest på bostadshus och få människor rörde sig på den lilla grusvägen kring huset under torsdagen.

När Bohusläningen kom till platsen vid 09-tiden hade polisen spärrat av cirka 100 meter från villan med den intilliggande gårdsbyggnaden.

Förbi avspärrningen passerade bland annat polisens tekniker, kriminalkommissarien Thord Haraldsson och åklagaren Thomas Willén. Strax därefter anlände två anhöriga till den mördade mannen, som fick hämta offrets fyra hundar som befann sig i gårdsbyggnaden intill huset.

Några kilometer bort, i centrala Hamburgsund, var folk förvånade men också bestörta över det som inträffat.

ANNONS

– Det är klart att jag är förvånad. Det är inte vanligt att något sådant händer i de här trakterna, säger en Hamburgsundsbo.

En annan person, som har haft sommarställe i trakten i många år, hörde om nyheten på morgonen.

– Jag tror det är första gången jag hör talas om något sådant här uppe. Samhället har spårat ur, men nu kommer det så nära. Det är väldigt lugnt och skönt här annars.

En tredje person är inne på samma spår.

– Man blir ju förskräckt. Det händer något hemskt i Sverige varje dag, men här har det aldrig hänt tidigare.

Den mördade 55-åringen var inte bara en välkänd profil i det lilla samhället och kommunen. Han var även väldigt jaktintresserad och engagerad i Svenska jägareförbundet.

Ordförande i lokalföreningen för Västra Götaland väst, Göte Johansson, har känt offret i många år. De delade intresset för jakt, men blev även privata vänner som hördes någon gång i veckan. Mestadels kom deras samtal att handla om just deras stora intresse, nämligen jakt.

– Jag är chockad och kan inte riktigt ta in det här. Vi talades vid senast under tisdagen, dagen innan det hände. Vi pratade mycket om förbundet och att det är snart är årsstämma och mycket arbete kring det. Jag sa som vanligt till honom att han arbetar för mycket och har tagit på sig alldeles för mycket att göra, både med jobbet och kanske även med föreningen, berättar Göte Johansson.

ANNONS

Offret var speciellt intresserad av jakthundar och eftersök. Och han var engagerad i Nationella viltolycksrådet. Han har tidigare haft uppdrag från polisen att eftersöka skadade djur i norra Bohuslän.

– Men han slutade med det på grund av att han hade för mycket att göra med sitt jobb. Men det var dessa frågor som han verkligen brann för, säger Göte Johansson.

Han satt själv ute på ett jaktpass när han fick beskedet att 55-åringen mördats. Han har inte hunnit prata med alla i förbundets länsstyrelse om det som hänt.

Göte Johansson beskriver offret som en man som brann för sina intressen. Och en person som inte var rädd för att ha bestämda åsikter eller uttrycka dem.

– Han har lagt ner ett enormt arbete för vårt förbund. Det är en väldigt tung dag. Det känns helt ofattbart.

ANNONS