Efter en inspektion på en hönsfarm i Falkenberg har flera utredningar inletts. Arkivbild.
Efter en inspektion på en hönsfarm i Falkenberg har flera utredningar inletts. Arkivbild. Bild: Marit Hommedal/Scanpix Norge

Noa: Flera fall av allvarliga missförhållanden på hönsfarmer

Anställda sover i slakthus och sanerar iskalla hönsstall iklädda foppatofflor. Efter ännu en inspektion hos en äggproducent i Västsverige larmar polisen om allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön.
– Det är någon form av människoexploatering som de är utsatta för, säger Helena Lans, samordnare på Noa.

ANNONS

Strax efter midnatt i mitten av februari genomförde polis, Arbetsmiljöverket och Länsstyrelsen en planerad inspektion hos en större äggproducent i Falkenberg. Där fann de elva utländska medborgare som, utan skyddskläder, arbetade med att lasta 19 000 uttjänta värphöns inför slakt.

Nu utreder man personalens arbetsförhållanden och om hönsen hanterats korrekt. Myndigheterna misstänker samtidigt att inspektionen bara ytterligare bekräftar en redan växande, dyster trend i branschen.

– Jag tror att det här har ökat, i takt med att man har fått svårt med arbetskraft, säger Helena Lans, som är samordnare på sekretariatet för myndighetssamverkan på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

ANNONS

Vanligt förekommande

Myndigheterna, som tillsammans verkar under centret mot arbetslivskriminalitet i region Väst, har gjort flera inspektioner på andra gårdar i närtid. Helena Lans berättar att det rör sig om flera bolag, registrerade i Sverige eller utomlands, som tillhandahåller så kallade ”helhetslösningar” där man plockar in höns från gårdar runt om i landet, sanerar stallen och skicka hönsen till slakt.

– Vad vi ser, tyvärr, så tror vi att det här är ganska vanligt, säger hon.

Vid inspektionen i Falkenberg såg man att personalen var anställd av flera olika utländska bolag, som alla arbetade på uppdrag av ett slakteri i Västsverige. Slakteriet är ett svenskregistrerat aktiebolag där inga av styrelsemedlemmarna står skrivna i Sverige.

– De här hönsen ska inte, vad vi har förstått, säljas som höns utan ska bli någon form av buljong eller säljas utomlands, säger Helena Lans.

”De får en svältlön”

Äggproducenten, som beställt arbetet på hönsfarmen i Falkenberg, närvarade inte vid inspektionen. Huruvida denne kände till personalens arbetssituation är ännu oklart.

– Vi ser ibland att vissa av de här gårdarna blundar lite för detta. Man säger att man har svårt att få personal och så vidare, säger Helena Lans.

Tidigare inspektioner har visat att de anställda ofta kommer från Baltikum eller forna Sovjetstater, där personerna i vissa fall inte har rätt att arbeta i Sverige. Tecken på missförhållanden är många: någon har skadats i arbetet utan att få hjälp, andra är inhysta i ett rum på slakteriet, under förhållanden som Helena Lans beskriver som ”miserabla”. Alla med väldigt låga ersättningar för sitt arbete.

ANNONS

– Dels är de väldigt rädda, och dels kanske de kommer från så dåliga förhållanden i sina hemländer, att trots att de får en svältlön här i Sverige och bor i ett rum utan fönster i ett slakteri, upplever de att de har det bättre här.

Vid en tidigare inspektion i Skaraborgsområdet fann man personer som sanerade en hönsgård i foppatofflor, utan ha något tillstånd att arbeta i landet. Gårdsägaren sade sig inte ha någon kännedom om detta.

– Det var jättekallt och det är en fruktansvärd stank i de här lokalerna, säger Helena Lans.

LÄS MER:Bönder hoppas få köpa marken de arrenderar

LÄS MER:Spårvagnsförarnas larm: Omöjligt att hålla tidtabellen

LÄS MER:Arbetsmiljöverket om anmälningarna om Oceana-branden

ANNONS