Oljespill utanför Marstrand

Kustbevakningen jobbar intensivt med att få upp ett oljespill som närmar sig Marstrand. Enligt danska flottan rör det sig om en mängd på 1000 till 2000 liter. Danska myndigheter har jobbat under natten med att plocka upp oljan, men i går morse kom den in på svenskt vatten.

ANNONS
|

Oljespillet rörde sig i går in över svenskt farvatten. Det befinner sig nu inte mer än 20 kilometer väst om Marstrand. Kustbevakning har haft flygplan i luften under lördagen för att få en överblick på hur stort oljespillet är.

–Man ser just nu mest bara oljeklumpar i vattnet, så det är svårt att överblicka mängden som kommit ut. Vi har varit uppe och flugit, men det är utspritt, säger Pernilla Östlund, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Oljeläckaget ska ha skett vid Skagen, vid en ankringsplats där större båtar lastar över sin last till mindre båtar. Detta för att infarten till Östersjön är för smal för de större fartygen. I samband med detta ska en så kallad överbunkring skett.

ANNONS

–Det är ju en ankringsplats där större fartyg brukar lasta över till mindre fartyg.Och någonting har skett. Orsaken vet jag inte, men det har skett någon form av överbunkring, säger Pernilla Östlund.

Danska flottanhar gjort en uppskattning på mängden olja.

– Det är inte en jättestor läcka. Det är en mängdpå 1000 till 2000 liter,säger presstalesperson Christer Villekjær.

Närmar sig Marstrand

Under natten har danska myndigheter jobbat med att plocka upp oljan. Men man lyckades inte få upp allt innan den kom in på svenskt farvatten.

–Vi fick information kom det i går morse. Och vi har haft vårt flyg uppe för att se hur allvarligt det är, säger Pernilla Östlund.

Det är alltså oklart hur stor mängd olja som har läckt. Kustbevakningen har svårt att få en bild av omfattningen. Men de jobbar i skrivande stund intensivt för att få upp oljan.

– Vi var beredda på det så vi har redan en båt som plockar upp olja och en till är på väg.

Får inte nå land

Kustbevakningens prioritet just nu är att få bort oljan så snabbt som möjligt. Om oljan når land kan det få allvarliga följder.

–Det är fokus på att få upp den här oljan innan den når land för det är alltid svårare att få olja ur land än från havet, säger Pernilla Östlund.

ANNONS

Räddningstarbetet pågår just nu åtta distansminuter väster om Marstrand. Men den stora faran är inte fiskebeståndet. Det verkliga hotet ligger i om oljan kommer i land, förklarar hon.

–Detär naturligtvis allvarligt när det sker ett sådant här utsläpp. Det viktigaste för oss nu är att se till att det inte kommer i land och skadar djur och natur. Men vi är på plats ochär på gång, och vi sätter in de resurser som behövs, säger Pernilla Östlund.

Renar havet med borstar

Fartygen Kustbevakningen använder sig av har långa "armar" som fälls ut från fartyget. Därigenom leds det oljiga vattnet för att sedan borstas rent i ett stort borstsystem, förklarar Pernilla Östlund.

–De har de här armarna som man fäller ut från fartyget. De leder in vattnet in i borstsystem. Oljan fastnar i borsten och vattnet åker ut igen. Oljan skrapas då av och samlas i tankar i fartygen.

Det positiva just nu är att oljan verkar driva norrut.

– Det verkar driva norrut just nu. Men det kan ändras. Just nu går det inte mot kusten. Men vi kommer gå ut nu med vårt flyg även under eftermiddagen för att få en bild av hur mycket olja som finns och vart oljan driver, säger Pernilla Östlund, kommunikatör vid Kustbevakningen.

ANNONS

Texten uppdateras.

ANNONS