Översvämningskaos i Lilla Edet – E45 stängs av

Kraftiga mängder regn har orsakat kaos på E45 strax norr om Lilla Edet, i höjd med Tösslanda. På söndagen var det stor trafikpåverkan och långa köer längs med vägen – och det råder oklarheter kring när vägen kan öppna på nytt.
– Enligt foton från platsen så har vägen rest sig, säger Niclas Fågelqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

Under söndagskvällen regnade det stora mängder i Västsverige, bland annat i Lilla Edets kommun. Räddningstjänsten fick upp till 20 larm om översvämningar i fastigheter på olika adresser i kommunen.

Enligt Trafikverket orsakade regnovädret en översvämning på E45 och avfarterna 95 till 97 stängdes av i båda riktningarna.

– Det har regnat stora mängder i området och enligt foton från platsen så har vägen rest sig, säger Niclas Fågelqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningspersonal hade svårt att ta sig fram

Stefan Alvestjärn befann sig i en bil på vägen när regnovädret orsakade trafikkaos.

– Flera bilar sitter fast mellan avstängningarna och räddningspersonal har svårt att komma fram, sa han till GP under söndagskvällen och fortsatte:

ANNONS

– Viadukten är vattenfylld under E45 och sen är vägen vattentäckt, säger Stefan Alvetjärn som befinner sig på plats.

Enligt honom ska det vara upp emot 200 bilar i kö.

Det var stora översvämningar vid Lilla Edet på söndagen.
Det var stora översvämningar vid Lilla Edet på söndagen. Bild: Rescue Photo

Även väg 2014 är avstängd på grund av vattenkaoset och det finns i nuläget ingen prognos för när den kan komma att öppna igen.

Vid halv tio-tiden på söndagen var det ett par bilar kvar på vägen som på grund av vattennivån inte kan flyttas. Räddningstjänsten hade hjälpt flera personer att lämna sina fordon och vägen.

Samlingsplatsen skulle ha varit restaurangen Rasta.

– Men den restaurangen fick översvämning. Jag har ingen ny information om vart de tar vägen i stället, säger Lidija Bradaric på räddningstjänsten Storgöteborg.

Vittne: ”Vatten forsade under bilen”

Göteborgs-Postens medarbetare Anna Jaktén blev ögonvittne till det oväder som föregick översvämningen i höjd med Lilla Edet på E45.

– Det började forsa längs vägen och när det blev ett akut ösregn blev de bruna forsarna intill vägen allt bredare. Första tecknet på omfattningen var att en husbil, som körde om mig, nästan fastnade i vattnet på vägen, säger hon och fortsätter:

– Vid ett tillfälle fick jag nästan vattenplaning och precis då såg jag en bil som kört av, så jag stannade till för att jag ville ut och hjälpa. Men det gick inte. Jag kunde inte öppna dörren då det kom ett skyfall av hagel och ösregn, samtidigt forsade det under bilen.

ANNONS

Bilar strandade vid mack

Vid OKQ8 strax söder om Tösslanda rådde det vid 18-tiden ett lugn enligt butiksbiträdet Karolina Andersson.

– Hela motorvägen och även den gamla vägen är avstängd, det har stått still en timme ungefär, säger hon när GP når henne på telefon.

Hon förklarar att bilarna mer eller mindre är strandade vid macken på grund av avstängningarna.

– Folk kan varken ta sig hit eller komma härifrån.

Är du orolig för att du inte kommer kunna ta dig hem?

– Ja lite, men jag slutar klockan 22 ikväll så det kanske hinner lösa sig till dess. Jag skulle få skjuts hem så vi får se hur det blir.

En ponny fick ta en liten promenad på vägen för att rasta sig i väntan på att få åka vidare.
En ponny fick ta en liten promenad på vägen för att rasta sig i väntan på att få åka vidare. Bild: Henrik Jansson

Ingen prognos för när vägen öppnar

Vid 20-tiden på kvällen hade regnet avtagit i området vilket underlättade räddningstjänstens arbete. Enligt Trafikverket finns det ingen prognos för när vägen kan kan öppna.

– Folk tror att det här är som skredet på E6 men det är absolut inte. Det är mycket vattenskador och ett 20-30 tal bilar som inte kommer någonstans, säger Niclas Fågelqvist, vid räddningstjänsten.

Enligt Fågelqvist så är det inte mycket vägskräp att ta hand om förutom en hög med frigolitliknande material. Enligt Trafikverket rör det sig förmodligen om fyllningsmaterial som har legat under vägen.

ANNONS

Enligt Agneta Gustavsson på SOS Alarms sändningsinformation så är ingen person lastad med ambulans till sjukhus.

Lilla Edets kommun skriver på sin hemsida att de följer utvecklingen och hänvisar till Trafikverkets meddelanden för uppdatering om situationen.

Kommunen har inte behövt upprätta en evakueringslokal och informerar om att situationen är under kontroll.

– Vi har varit i kontakt med flera aktörer här under kvällen, det är många som är involverade i den här typen av insats. Och även sett till våra samhällsviktiga resurser som fastigheter och dagvattenbrunnar. I nuläget har jag ingen info om att något av det ska ha blivit påverkat av regnmängderna, säger David Morgardt, tjänsteman i beredskap i Lilla Edets kommun

I en tidigare version av texten stod det att väg 214 var drabbad, men rätt väg är 2014.

LÄS MER:Skred på E6 i Stenungsund – flera fordon körde ner i rasmassorna

LÄS MER:I Lilla Edet kan villorna flyta iväg vid nästa stora oväder

LÄS MER:Två enorma skred – ändå fortsätter byggena vid E6

LÄS MER:Robin, 20, störtade ner i skredet på E6

ANNONS