Polisen har identifierat ett nytt tillvägagångssätt gällande telefonbedrägerier.
Polisen har identifierat ett nytt tillvägagångssätt gällande telefonbedrägerier. Bild: Stefan Bennhage

Polisen varnar för nya bedragare – utger sig för att vara polis

I veckan har polisen i Västra Götaland fått in ett flertal anmälningar om telefonbedrägerier där alla har använt samma metod. Bedragarna utger sig för att vara poliser och använder sig av ett telefonnummer som kan misstas för polisens.
– Det kan underminera polisens förtroende, och det är verkligen inte bra, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen i Väst.

ANNONS
|

Det var på torsdagen som polisen i Västra Götaland gick ut och varnade för ett nytt tillvägagångssätt gällande telefonbedrägerier.

Brottslingar försöker hela tiden hitta nya metoder och i det här fallet har polisen uppmärksammat att det står 010-114 14 i telefondisplayen när bedragarna ringer upp.

– Det är ett helt nytt modus och på något sätt har de lyckats få det här telefonnumret att dyka upp hos den personen som man ringer till, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i Väst.

”Det står inte 010-114 14 när polisen ringer upp. Polisen ringer aldrig upp och begär uppgifter om kontonummer, inloggning via bank-id, personliga koder eller liknande”, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS

”Kan underminera polisens förtroende”

Vidare berättar polisen att bedragarna använder sig av det här telefonnumret för att styrka att man är den personen som man utger sig för att vara, vilket i det här fallet är en polis.

– Det är naturligtvis allvarligt, särskilt om man påstår sig vara polis. Det är brottsligt att påstå att man är polis om man inte är det och det kan underminera polisens förtroende, och det är verkligen inte bra, säger Hans-Jörgen Ostler.

I ett annat fall ska en bedragare i första hand ha utgett sig för att vara från banken. Men när målsäganden har blivit misstänksam och valt att avsluta samtalet har bedragaren ringt upp på nytt och utgett sig för att vara från polisen.

De är särskilt utsatta

I veckan har det varit ”ett flertal” liknande händelser och enligt polisen är det framför allt äldre personer som har blivit drabbade.

– I synnerhet riktar man in sig mot äldre personer, men sedan ska man nog inte kategorisera det helt. Det finns yngre personer som också har blivit utsatta. Men i huvudsak är det äldre personer eller personer med nedsatt kognitiv förmåga som blir utsatta, säger Ostler och fortsätter:

– Det är naturligtvis ännu mer kränkande – kan jag tycka – att man utnyttjar någons svaghet.

ANNONS

LÄS MER:Polisen varnar: Falska sms skickas till föräldrar från deras ”barn”

LÄS MER:Hjördis, 94, lurades av bedragare – efter två år fick hon sina pengar av banken

LÄS MER:Larmet från elbolagen: Bedragare utnyttjar elprisstödet – för att lura dig

ANNONS