Ponny dödad av varg

En varg dödade en minishetlandsponny under natten till måndagen i närheten av Lerdala i Skövde kommun. En extremt ovanlig attack menar Nelly Grönberg på länsstyrelsen.
– Betten sitter på sådana platser på det här djuret att det inte råder något tvivel att det är ett vargangrepp.

ANNONS
|

Under de tio senaste åren har bara fyra vargattacker på hästar registrerats i Sverige. Ingen av dem inträffade i Västra Götaland. Men under natten till måndagen inträffade en attack i Skövde kommun.

– Det är väldigt sällsynt med just angrepp på häst, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Vargen dödade en häst och ska eventuellt även ha gett sig på en annan ponny som ska ha varit ännu mindre.

– Det är en sådan häst som är död och sen är det en häst som har en skada som vi inte kan utesluta har åsamkats honom under det här vargangreppet. Det ska en veterinär titta på.

ANNONS

Säkra på vargattack

Det råder inga tvivel kring om att det rör sig om en vargattack. Hästen är besiktigad. Det innebär att den har flåtts för att ta reda på var hästen har bitits.

– När det är så här små hästar så är det som när de angriper ett får. Vid vargangrepp brukar det finnas skador på övre delen av låren och ibland upp på rumpan och på ryggen.

Betten fortsätter och slutar vid halsen. Enligt Nelly Grönberg så tittar de på attackmönstret för att säkerställa att det är en varg.

Länsstyrelsen beslutade under måndagseftermiddagen om skyddsjakt på den vargindivid som tros ha utfört attacken. Jakten får pågå fram till och med den 1 oktober i Skövde, Götene, Mariestad och Skara kommun.

ANNONS