Rekordmånga fall av kikhosta

Spridningen av kikhosta har ökat kraftigt. I augusti upptäcktes rekordmånga fall av sjukdomen i Västra Götaland.
– Det är viktigt att som förälder med spädbarn inte träffa personer som just nu har snuva och hosta, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS

Under coronapandemin upphörde i princip spridningen av kikhosta. Men förra hösten började smittskyddet se oroande tecken på att allt fler små barn insjuknade i den smittsamma sjukdomen.

– Då tog det aldrig någon riktig fart, men sedan i våras har vi sett en ganska tydlig ökning av antalet fall av kikhosta i Sverige och även Västra Götaland. Det har faktiskt fortsatt under hela sommaren, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Under augusti månad rapporterades rekordmånga fall. 497 personer konstaterades då vara smittade av sjukdomen i Sverige, varav 35 fall var barn under 1 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Spädbarn kan bli svårast sjuka

Majoriteten av fallen, 65 procent, upptäcks i storstadsregionerna. I Västra Götaland var antalet fall i augusti omkring tre gånger fler än de varit någon annan månad under de senaste tio åren, juli månad 2024 undantagen.

ANNONS

– Nu när vi har mycket kikhosta i samhället är det viktigt att som förälder med spädbarn inte träffa personer som just nu har snuva och hosta. Man ska själv också tänka på att vara försiktig med att träffa spädbarn om man är snuvig och hostig, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Det är just spädbarnen som kan bli hårdast drabbade.

Vaccin till barn och gravida

I Västra Götaland visar statistiken tydligt hur spridningen av sjukdomen ökat. Från endast några enstaka fall i vintras har ökningen varit successiv fram till att 90 personer konstaterades smittade i augusti.

– Det är viktigt att man följer vaccinationsprogrammet, och ser till att ens barn blir vaccinerat mot kikhosta vid tre månaders ålder, säger Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkaren betonar också vikten av att gravida vaccineras mot kikhosta efter graviditetsvecka 16, vilket är kostnadsfritt i Västra Götalandsregionen.

– När man är gravid och vaccineras mot kikhosta så för man över skyddande antikroppar som sedan det nyfödda barnet har. Då ger det ett bra skydd mot sjukdomen under barnets första månader, innan det själv blir vaccinerat.

LÄS MER:Unika listan – så vet du om du fick vaccinet som barn

LÄS MER:Stor spridning av kikhosta

ANNONS