S tror på maktskifte i Västra Götalandsregionen – så ser planen ut

Demokraterna klarar inte treprocentsspärren. De andra oppositionspartierna ser samtidigt ut att göra ett starkt val till regionfullmäktige i Västra Götaland, och Socialdemokraterna tror att ett maktskifte är möjligt.
– Jag kommer ta kontakt med alla partier förutom Sverigedemokraterna för att se vad vi kan bygga för lag, säger Helén Eliasson (S).

ANNONS
|

De senaste åtta åren har Västra Götalandsregionen haft ett grönblått styre. Hur det blir de kommande fyra åren återstår att se, för det stora oppositionspartiet Socialdemokraterna stärker sin position. Resultatet på 29,5 procent är en ökning med 2,5 procentenheter jämfört med valet 2018.

Någon självklar majoritet finns inte men S kandidat till regionstyrelsens ordförande, Helén Eliasson, menar att hennes dörr står öppen för alla partier förutom SD.

– Jag kommer ta kontakt med alla övriga partier för att se hur vi kan få en bra och stabil konstellation framåt, för att lösa de problem som regionen står inför.

Känner du att du har ledarpinnen?

ANNONS

– Ja det tycker jag absolut att jag har. Jag har den erfarenheten av att ha varit med länge, vi är det största partiet, och jag tror också att vi har möjlighet att bygga ett lag med de utmaningar som finns framåt.

Preliminär mandatfördelning

Preliminär fördelning av regionfullmäktiges 149 mandat när 1 088 av 1 142 valdistrikt är räknade. Antalet mandat efter valet 2018 inom parentes.

Socialdemokraterna: 46 mandat (41)

Moderaterna: 29 mandat (28)

Sverigedemokraterna: 24 mandat (20)

Vänsterpartiet: 16 mandat (15)

Kristdemokraterna: 12 mandat (11)

Centerpartiet: 9 mandat (12)

Liberalerna: 7 mandat (10)

Miljöpartiet: 6 mandat (7)

Källa: Valmyndigheten

Det jämna preliminära resultatet gör dock att flera gruppledare, inklusive Helén Eliasson, vill invänta den slutliga mandatfördelningen innan förhandlingarna inleds.

Grönblå styret backar

Flera av de styrande, grönblå partiernas gruppledare hade inför valet uttryckt en vilja att fortsätta samarbetet om de fick stödet av väljarna. Men det sammanlagda stödet för dem minskar. Enligt det preliminära resultatet, när rösterna i de flesta valdistrikten är räknade, är KD är det enda styrande partiet som går framåt jämfört med förra valet – från 7,6 till 8,0 procent. C (5,9 procent), L (4,8 procent) och MP (3,5 procent) backar samtliga.

Konstellationens största parti, Moderaterna, får preliminärt 18,4 procent vilket är en knapp minskning med 0,2 procentenheter.

Holmin (M) mån om breda överenskommelser

Kandidaten till regionstyrelsens ordförande, Lars Holmin (M), spenderade valkvällen på Moderaternas valvaka vid Drottningtorget i Göteborg. Han såg då att det kan finnas behov av breda överenskommelser efter valet.

– Även när vi styrde i majoritet var vi måna om att ha med Socialdemokraterna på de stora överenskommelserna som vi vill ska hålla över tid. Vi har en så pass viktig verksamhet att man inte kan riva upp vårdval hur som helst, till exempel, för det förstör för enskilda människor, sade han under söndagskvällen.

ANNONS

Samtidigt menar han att årets valrörelse har försvårat förutsättningarna. När vallokalerna stängt på söndagen pekade han bland annat på Socialdemokraternas kampanj, som hävdade att Moderaterna vill sälja ut akutsjukhus.

– Jag tycker att det har varit lite mycket brösttoner. Det är inte så roligt.

Han menar att det kommer göra det svårare för partiet att samarbeta med Socialdemokraterna i de stora frågorna framöver.

– Om du har en stor fullmäktigegrupp, som upplever att de har fått väldigt mycket skit under valrörelsen, är det klart att man kanske inte är superpositiv till att sedan inleda samverkan.

Starkt stöd för oppositionen

Helén Eliasson (S), menar att tonläget varit värre i rikspolitikens valrörelse än i regionens.

– Moderater har på nationell nivå drivit väldigt mycket osanningar mot Socialdemokraterna, och jag tycker att det har varit en väldigt hård retorik där.

Hon kommenterar kritiken mot retoriken i S regionala valkampanj så här:

– Självklart är vi tuffa i vår kritik mot hur regionen har styrts de här åtta åren, och vi har fog för att vara tuffa i kritiken när invånarna inte får den vård de ska ha och man inte använder skattepengar på rätt sätt.

Likt Socialdemokraterna fick flera andra oppositionspartier också preliminärt starkare valresultat. SD får 15,4 procent och gör därmed sitt bästa resultat någonsin.

ANNONS

– Vi har stärkt vår vågmästarposition. Det är vad vi vet i dag, och nu pågår förhandlingar, säger partiets gruppledare Heikki Klaavuniemi (SD) på måndagen.

Är ni med i förhandlingar?

– Jag vill inte outa de samtal vi har ingått i. Det har mest varit gratulationer, men vi har kontakt.

Även V (10,0 procent) ökar jämfört med 2018. Demokraterna får dock endast 2,1 procent av rösterna, missar treprocentsspärren och behöver preliminärt lämna regionfullmäktige.

LÄS MER:Höjda löner ska locka personalen till vården

LÄS MER:M-toppens löfte: Inga sjukhus kommer säljas

LÄS MER:Efter åtta år med Johnny Magnusson (M) – nu ska regionen få ny ordförande

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS