Så räddades strandade valen på Tjörn

Åtta brandmän och ett par frivilliga kunde rädda den sju meter långa val som strandade vid Tjörn. Efter en och en halvtimme kunde valen simma ut mot friheten igen.

ANNONS
|

På tisdagseftermiddagen fick brandmän från södra Bohusläns räddningstjänst åka ut på ett ovanligt uppdrag, nämligen att rädda en sju meter lång val som strandat.

– Det handlar om en sju meter lång val av okänd art som råkat simma fel, säger Jörgen Simonsson som är insatsledare vid räddningstjänsten.

Den aktuella platsen där valen simmade fast ligger en bit från Kyrkesund på Västra Tjörn. Vattendjupet är inte speciellt djupt på den aktuella platsen.

– Vi närmade oss valen med en mindre båt och två av de som jobbar med detta gick ner i vattnet för att fästa en tamp runt valen. Det lyckades vi med och klarade också av att dra ut valen på djupt vatten.

ANNONS

När valen väl hamnade på djupare vatten lyckades den slita sig från tamparna men råkade simma inåt igen och stranda på ett annat ställe.

– Vi gör allt vad vi kan för att få ut valen på djupare vatten igen, säger Jörgen Simonsson. Den har svårt att orientera sig och hitta ut på djupare vatten igen.

Det tog två försök och ungefären och en halv timmas arbete för att få lossvalenloss.

- Sedan cirkulerade den en stund och satte sedan kurs mot friheten, säger Jörgen Simonsson.

Totalt höllåtta brandmän och ett par frivilliga personer på med räddningsinsatsen.

Och uppdraget var ovanligt.

- Mycket har jag varit med om men jag har aldrig gjort vallivräddning förut. Just då är man så fokuserad på att rädda, men när man läser nu efteråt vad tidningarna skriver och så, då är det ju roligt, säger Jörgen Simonsson.

ANNONS