Nu blir det mer kött i skolan i Uddevalla.
Nu blir det mer kött i skolan i Uddevalla. Bild: Stefan Bennhage

Skolor i Uddevalla ska servera svensk husmanskost och mer kött

Nu ska det serveras mer husmanskost och mer kött på skolorna i Uddevalla. Efter klagomål från elever de dagar då det bara serverades vegetarisk mat har politikerna skrivit en ny policy och skjutit till mer pengar.
– Det här är en politisk ambition att öka nöjdheten med skolmåltiderna, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson (SD)

ANNONS
|

Inför skolstart har Uddevalla kommun infört en ny matpolicy som gäller alla kommunala skolor och boenden. Nu ska det serveras svensk husmanskost – vilket kommer innebära mer kött och framför allt mer fläsk, rapporterar P4 Väst.

De som inte äter vissa sorters kött, av till exempel religiösa skäl, kommer att få välja det vegetariska alternativ som fortsatt kommer serveras varje dag.

– Vi muslimer blir bortglömda, säger gymnasieeleven Mohammed till P4 Väst.

Kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson från Sverigedemokraterna säger att den nya policyn främst är till för att ge eleverna mer att säga till om.

– Bakgrunden till det här är en politisk ambition att öka nöjdheten med skolmåltiderna. Tidigare har det legat på kostenheten att utforma matsedlarna och eleverna har inte känt att de har haft något reellt inflytande, säger Martin Pettersson.

ANNONS

Hur kommer det sig att ni bestämmer i policyn att det ska vara husmanskost? Kan inte eleverna själva få bestämma det om syftet är att öka deras inflytande?

– Husmanskost är god och enkel mat som passar för storkök och skolor, och krasst så finns det en samhällelig uppfattning om att det är bra mat. Det är det som krögare lockar med i alla städer, säger Martin Pettersson.

”Ofantligt positiva reaktioner”

Tidigare har skolorna vissa dagar serverat vegetarisk mat för alla elever, något som nu ska blir mer ovanligt. Martin Pettersson säger att beslutet om att få in mer kött i skolmatsalarna har mötts av positiva reaktioner från de allra flesta.

– Vi har ju fått så ofantligt positiva reaktioner på detta, det är så många glada föräldrar och elever. Frågan om skolmat har länge varit en bubblare i Uddevalla och det är många elever som skrivit insändare till tidningen om att de saknat kött i matsalen, säger han.

Bland annat har elever klagat på ”green nuggets” och vegetariska köttbullar i tidningen Bohuslänningen.

När det kommer till de muslimska elever som är kritiska till att de får nöja sig med det vegetariska alternativet när det serveras mer fläskkött, säger Martin Pettersson att det dels är en kostnadsfråga, men dels en fråga om plats.

ANNONS

– Köken är inte byggda för att hantera tre rätter varje dag och sedan måste vi därtill ha möjligheterna att tillaga och servera specialkost för de som har allergier, säger han.

– Och vegetariskt är ett fullgott alternativ enligt Livsmedelsverket.

Martin Pettersson säger att de redan räknar med att mer kött kommer att göra skolmaten dyrare och kommunen har skjutit till fem miljoner kronor till budgeten.

Göteborg fortsätter med vegetariska dagar

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att förskolor och skolor ska erbjuda ”ett fullgott alternativ för barn som har önskemål om anpassad mat som har samband med en diskrimineringsgrund.” De lyfter vegetarisk kost som ett alternativ, och att maten oavsett ska vara ”god, näringsriktig och lagad med omsorg”.

I Göteborg har man en måltidspolicy som till stor del fokuserar på Livsmedelsverkets riktlinjer för att främja hållbara matvanor.

– Vi jobbar mycket med koldioxidekvivalent och för att komma ner i de mål vi har så kan vi inte ha kött på menyn varje dag. Så vi har dagar med vegetariskt, dagar med fisk och dagar med kött, säger Sofia Faström, verksamhetschef för måltid, lokalvård och vaktmästeri på Göteborgs stad.

När det kommer till fläskköttet säger hon att det är upp till respektive skola att lägga en meny som passar deras elevgrupp. När det serveras fläskkött så är det ett vegetariskt alternativ som gäller för dem som inte äter gris.

ANNONS

LÄS MER:Klara Teoretiska Gymnasium tar tillbaka kött i bamba

LÄS MER:Slut på medhavd frukt eller matsäck i ryggsäcken

LÄS MER:Här är skolan där gymnasieeleverna jagar sin egen skolmat

ANNONS