SMHI med flera varningar i Västsverige

Efter söndagens kraftiga snöfall och regnskurar fortsätter det ruggiga vädret under måndagen.
– Ni får allt. Först snöfall, sedan regn, tillfrysningar och stormbyar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till göteborgarna.

ANNONS
|

På lördagen gick SMHI ut med en varning om halka i delar av Västra Götaland, och under söndagen avlöste trafikolyckorna varandra.

– Det är förrädiskt halt ute på det sättet att asfalten ser ren och klar ut. Man har bra fäste och plötsligt blir det glashalt, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Under söndagen kom även nästa vädervarning – en gul varning för snö i kombination med blåst. Under eftermiddagen drog ett, stundtals rejält, snöfall in över Göteborg och västra delarna av Västra Götaland och Bohuslän.

– Det kan vara lite mer intensiva inslag i det där. Det finns risk att snöfall i kombination med hårda vindar kan göra att det blir besvärligt på vägarna under sena eftermiddagen och kvällen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Sent på söndagskvällen och under natten kom regn och under måndagsmorgonen har det fortsatt vara halt.

– Det kan bli halt med blöta vägar som fryser till, eller när det faller regn som fryser, säger Sofia Söderberg under söndagseftermiddagen.

Regn och storm

Sofia Söderberg säger att det är bra att vara försiktig i måndagens morgontrafik. Då väntas det bli rejält regnigt, och blåsigt med risk för stormbyar på upp till 24 meter i sekunden.

– Det är ganska kraftigt regn, vilket också kan göra att det blir besvärligt, samtidigt som det är risk för stormbyar, säger hon.

Tre sorters halka

SMHI:s gula vädervarning innebär risk för trafikproblem, och långsam trafik på grund av halka, snömodd, dålig sikt, snörök, snödrev och drivor. Det kan också bli svårt att ta sig fram på vissa vägar på grund av olyckor, och kollektivtrafik kan försenas eller ställas in och elförsörjningen kan påverkas.

– Det är risk för snöhalka, ishalka och slaskhalka. Och även om man inte själv råkar ut för något kan det bli trafikproblem på grund av olyckor.

Översvämningar

Hon säger att det inte väntas falla så mycket regn att SMHI går ut och varnar för det, men att kombinationen av regnet, eventuell halka, och kraftiga vindar ändå kan ställa till det.

ANNONS

– Det är nog besvärligt väglag rent generellt. Halkigt, moddigt och risk att träd och grenar faller över vägarna, och risk för kringflygande föremål.

Samtidigt är det redan högt vattenstånd, och snön som smälter, regn som öser och tjäle i marken som gör att vattnet inte rinner ned kan ställa till det.

– Då är det risk för översvämningar. Det blir bara jätteblött på alla håll och kanter.

Då kommer solen

Kaosvädret varar dock inte för evigt. Redan på tisdag väntas solen ut att kika fram, även om det ser ut att fortsätta att blåsa ganska ordentligt.

LÄS MER:SMHI varnar för plötslig ishalka

LÄS MER:Många avåkningar i ishalkan

ANNONS