Stora mängder reg på kort tid, det är SMHI:s varning för måndagen. Bilden är från skyfall under förra sommaren.
Stora mängder reg på kort tid, det är SMHI:s varning för måndagen. Bilden är från skyfall under förra sommaren. Bild: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för skyfall i Västra Götaland

SMHI har utfärdat gul varning för stora mängder regn över stora delar av Västra Götaland. Lokala skyfall kan ge så mycket som 40 millimeter regn på kort tid och det är risk för översvämningar.

ANNONS
|

Varningen om skyfallsliknande regn gäller över norra Götaland och sydvästra Svealand under måndagseftermiddagen och kvällen. Man varnar för uppemot 40 millimeter regn på kort tid och kan vara väldigt lokalt. Det innebär även risk för översvämningar.

– Det är redan nu regn, åska och till och med hagel på sina håll, säger Therese Fougman, meteorolog på SHMI, vid 13-tiden.

Då var regnet i höjd med Borås. Skyfallen verkar missa Göteborg helt och hållet då havsvindarna hjälper till och blåser molnen in över land istället.

– Någon skur kommer nog passera över Göteborg men det är oklart om det blir långvarigt.

ANNONS

Det är en oförutsägbar regnmassa som rör sig i området och även om man kan följa riktningen är det svårt att säga vart regnet kommer vara som kraftigast. Therese Fougman pekar ut dels området mellan Vättern och Vänern och runt Dalsland upp in i Värmland som två områden kan bli värst drabbade.

Beror på sommarvärmen

Det kraftiga regnet är lite av en baksmälla av tidigare veckors varma väder.

– Det som händer nu är att vi har mer instabil luft med mer fukt som rör sig in och när den möter den här varma luften finns väldigt mycket energi i det gränsland. Det gör att molnen skjuter i höjden och man får stora temperaturskillnader mellan toppen och botten på molnen. Det är då man får det här urladdningarna med regn och åska, säger Therese Fougman.

På det stora hela väntas värmen ligga kvar även under veckan, men det fortsätter att brytas upp av skurar. Therese Fougman säger att de kommande dagarna väntas temperaturer runt 20 grader, även om regn och större molnområden skulle kunna få det att sjunka ner emot 15 grader.

Regnet kan även komma att tillta och bli mer dramatiskt igen senare i veckan.

– Det är i dag som det är mest dramatik men det finns möjlighet att det kommer kraftigare skurar igen på torsdag, men det är för tidigt för att säga något med säkerhet, säger Therese Fougman.

ANNONS

LÄS MER:Tio udda saker att göra med familjen i Göteborg när det regnar

LÄS MER:Dubai stängs: Ett års regn på ett dygn

LÄS MER:Golfklubbar kämpar mot extremväder: Stort allvar

ANNONS