Snabbare Stockholmståg – men med färre stopp

ANNONS
|

I mars nästa år börjar MTR köra snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm. Det blir troligen tio avgångar om dagen i varje riktning och restiden blir kring tre timmar och 15 minuter.

För att möta konkurrensen kommer SJ att förkorta restiden för snabbtågen med ungefär tio minuter till tre timmar.

Förändringen sker i samband med tidtabellsskiftet i december.

- Vi tror att de många SJ 2000-förbindelserna blir mer attraktiva om vi kan förkorta restiden, säger Maria Hofberg, affärschef för SJ:s trafik mellan Göteborg och Stockholm.

- Om vi kan köra på tre timmar blir vi tydligt snabbare än någon konkurrent. Vi vill vara bäst.

ANNONS

SJ kör nu 18 snabbtåg från Göteborg till Stockholm och 19 från Stockholm till Göteborg de flesta vardagarna.

De flesta snabbtågen tar tre timmar och elva minuter, de tre-fyra direkttågen i varje riktning är 15-25 minuter snabbare.

De flesta tågen gör uppehåll på tre-fyra stationer. Nästan samtliga har uppehåll i Skövde, de allra flesta i Katrineholm och många i Alingsås och Södertälje.

Vissa tåg har uppehåll i Herrljunga, Falköping, Hallsberg och Flemingsberg.

Men i december tar SJ bort de flesta uppehållen.

De flesta snabbtågen skall fortfarande göra uppehåll i Skövde, men endast hälften i Katrineholm, tio per vardag i Södertälje och endast tre snabbtåg per dygn i Alingsås. Inget av snabbtågen kommer att stanna i Flemingsberg.

Resenärerna från stationer som Alingsås hänvisas till regionaltåg och byte till snabbtåg i Skövde. Det medför väsentligt längre restid för resenärer till och från Alingsås.

- Vi har valt bort uppehåll med få på- och avstigande, säger Hofberg.

Västtrafik känner till SJ:s planer.

- Men vi har inte hunnit analysera konsekvenserna för oss och våra resenärer ännu, säger Jarl Samuelsson, tågtrafikchef på Västtrafik.

- Vi vill naturligtvis att snabbtågen mellan Göteborg och Stockholm, oavsett vilka företag som kör dem, gör uppehåll på ett antal stationer i Västra Götaland och att vi tillsammans kan skapa bra bytesmöjligheter.

ANNONS

MTR Express som tidigare planerat uppehåll där SJ:s snabbtåg sällan stannar, bland annat i Flemingsberg, Hallsberg och Falköping, har tänkt om och satsar nu i stället på uppehåll i Södertälje, Skövde och Herrljunga.

ANNONS