”Stäng gubbkaféet på Kronan!”

ANNONS
|

I Skolinspektionens granskning av Kronan vittnar lärare om att skolmiljön känns otrygg eftersom huset innehåller bibliotek, café och andra lokaler som är öppna för allmänheten. För att komma till matsalen och andra salar måste eleverna gå förbi caféet. Runt skolgården finns inget staket, här passerar och vistas obehöriga vuxna.

Remigiusz Bielinski (M) hade ställt tre frågor till utbildningsnämndens ordförande: ”Anser du att Kronan i första hand är en skola eller ett kulturhus med kaféverksamhet? Tänker du se till att kaféet hålls stängt under skoltid? Om inte, hur tänker du säkra att Kronans elever får en trygg och säker skolmiljö?”

ANNONS

I måndags gav Mats Wiking (S) svaren:

– Kronan är i första hand ett kulturhus, med skola, bibliotek, fritidsgård och en mötesplats med kafé. Det är inte bara att stänga kaféet, vi är tre nämnder och förvaltningar som ska försöka lösa problemen och rätta till de brister i tryggheten som Skolinspektionen pekat på. På andra håll fungerar det förträffligt med flera verksamheter i samma hus.

Fahimeh Nordborg (V), vice ordförande i nämnden, gav inte heller något klart besked om kaféet. Precis som Mats Wiking pekade hon på att Kronan är ett kulturhus, där vuxna finns som en tillgång för eleverna.

– Vi ska ha möte på onsdag. Kanske kan caféet flyttas lite hit eller dit.

Det var svar som fick flera ledamöter att gå i taket.

– En skola är inte allmän plats. Vi kommer att göra allt för att stänga kaféet, bland annat anmäla till JO, sa Remiqiusz Bielinski, som gick till hård attack mot Fahimeh Nordborg.

ANNONS

– Så sent som förra året kämpade du för eleverna på Kronan. Nu har du sålt din själ för 280 000 kronor.

Jennie Bergius (M) spädde på:

– Ord saknar du inte, Fahimeh, men du saknar innehåll.

Monica Hanson (S) och Dan Möllengård (oberoende) – och förstås Fahimeh Nordborg – reagerade starkt över den hårda tonen.

– Jennie, din attityd påverkar hur vi känner oss härinne i fullmäktigesalen, sa Monica Hanson.

– Nu använder du härskarteknik, replikerade Jennie Bergius.

– Så fort vi tycker något annat än majoriteten är vi elaka, menade Marie-Louise Coon (M).

Maria Nilsson (KD) berättade att andra kommuner fått stänga publika kaféer i skolor dagtid.

– Det ska vara elevkafé under skoltid, annars blir det en ohållbar situation för rektor och pedagoger.

Rita Paulsson Svensson (FP) ville stänga kaféet i morgon dag.

ANNONS

– Vet ni inte vad hederskultur är? Många av de här barnen växer upp i patriarkala familjer, som jag gjort. Här sitter de här männen och fikar timma efter timma, tror ni att flickorna kan vara sig själva då?

Många av ledamöterna menade att skolan självklart måste gå före en mötesplats för vuxna. Samtidigt ville de att Kronan ska fungera som kulturhus och träffpunkt.

– Stäng kaféet tills problemen är lösta, föreslog Mats Häggner (C), Lasse Henriksen (SD) med flera.

– Antingen blir det elevkafé dagtid och vuxenkafé kvällstid eller så får vi flytta kaféet, Sofia Lindholm (C).

Mats Wiking pekade på att kaféet och skolgården är en liten del i de problem som skolan på Kronogården brottas med.

– Men jag tar till mig allt som sagts här i kväll. Självklart ska elever och lärare känna sig trygga, jag lovar att vi ska lösa detta utan prestige – tillsammans.

ANNONS