Tigerungar födda på Nordens Ark – se livesändningen från lyan

De två tigrarna i Nordens Ark, Kira och Almaz, har blivit föräldrar. Två ungar, en hane och en hona, av den utrotningshotade arten amurtiger föddes för två veckor sedan i parken. Nu sänder parken live från lyan där ungarna kelas med sin mamma.
– Det är lite ovanligt att de får ungar när föräldrarna är så unga, men vi är självklart glada att de fått barn, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.

ANNONS
|

Även om ungarna föddes för drygt två veckor sedan var det först i går som personalen på Nordens Ark kunde gå in i tigerlyan för att väga, avmaska och chippa dem.

– De väger ungefär tre kilo båda två och har nyss öppnat ögonen. Tigerungar föds blinda och är helt beroende av sin mamma den första tiden, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.

Bild: Nordens Ark

Lyckad parningsprocess

Ungarnas mamma Kira är importerad från England, pappa Almaz är född i parken. Båda är födda 2021 och är på så vis, tigermässigt, ganska unga föräldrar.

– Tigrar brukar kunna få barn från att de är två år, men man brukar behöva få vänta ett par säsonger för att få till en lyckad parning då parningsprocessen är ganska svår. Så var det inte i det här fallet. Även om vi inte är jätteförvånade är det absolut en positiv överraskning, säger Ewa Wikberg.

ANNONS

Än så länge är ungarna. som hittills inte fått några namn, för skygga att lämna lyan. Men besökare till parken kan titta på dem via en skärm, då man satt upp kameror i taket. Personalen har också dragit igång en livestream där de som inte har möjlighet att besöka parken kan följa tigrarnas första tid i livet på Youtube.

Utrotningshotad art

Tigern är världens största kattdjur och för drygt 100 år sedan fanns det runt 100 000 i det vilda. I dag kvarstår endast några tusen varav cirka 500 är amurtigrar. vilket är arten som ungarna i Nordens park tillhör.

Amurtiger kallas också för Sibirisk tiger, och som namnet indikerar håller de till i östra delarna av Ryssland. Internationella naturvårdsordningen klassar arten som starkt hotad.

Fram tills 2023 arbetade Nordens Ark tillsammans med WWF i Ryssland för att säkerställa en hållbar tigerpopulation. Bland annat arbetade man med att säkra födotillgång och patrullering för att bekämpa tjuvjakt och illegal avverkning. Under perioden tredubblades antalet amurtigrar i området.

Men nu är samarbetet lagt på is.

– Det politiska läget har lett till att ryska WWF klassats som en icke önskvärd organisation av Rysslands regering. Sen kan vi på grund av handelsembargot inte stötta dem med ekonomiska medel, säger Ewa Wikberg och fortsätter:

ANNONS

– Så det är svårt för oss att veta hur det går för dem, och hur det är för tigrarna i Sibirien. Vi har nämligen inte någon kontakt med dem. Men vi hoppas att de har kraft och energi att arbeta för tigrarna.

Baby Boom hos parkens kattdjur

Tigrarna är inte de enda katterna i parken som blivit föräldrar nyligen.

Tidigare i år fick både de persiska leoparderna och pallaskatterna nya kullar.

– Hur många nya persiska leoparder vi har fått vet vi faktiskt inte riktigt. Det kan låta lite konstigt såklart men mamman är jätteprotektionistisk och vägrar att bli slussad från inhägnaden. Men på övervakningskameror har vi sett tre, men det kan vara fler, säger Ewa Wikberg.

Mamman till pallaskatterna är inte lika överbeskyddande.

– Hon låter oss gå in till katterna, och de är fyra till antalet. Det är väldigt roligt för hon fick inte några ungar i fjol och hanen har gått bort. Så det är jättekul att vi har fått fler till parken.

LÄS MER:Lennys knep mot invasiva sniglarna – super ihjäl dem

LÄS MER:Hundratals guldfiskar trängs i Keillers park

LÄS MER:Niclas tog kvällsdopp i Strömstad– fick sällskap av en delfin

ANNONS