SM-KLARA. Nösnäsgymnasiet i Stenungsund skickar tre UF-företag till SM i Stockholm. Bild: Frida Ekborg
SM-KLARA. Nösnäsgymnasiet i Stenungsund skickar tre UF-företag till SM i Stockholm. Bild: Frida Ekborg

Tre UF-företag från Nösnäs tävlar i SM

I början av mars avgjordes UF-mässan i Göteborg. Tre av mässans vinnare kom från Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Nu får de åka till SM i Stockholm för att representera Göteborg.

ANNONS
|

– Man vågar inte hoppas på hur det kommer att gå, det är bara kul att få åka till SM, säger Emelie Alstedt från företaget PackItSmart.

Tillsammans med ett gäng klasskompisar kom de på idén till företaget som säljer tre packningspåsar för olika ändamål; en skopåse, en smutspåse och en mindre påse för de prylar man har i väskan som ofta försvinner, bland annat hörlurar till telefonen.

– Vi ville hitta en så stor målgrupp som möjligt. Alla behöver ju packa och har oftast behov av en smartare packning. Det är samtidigt ett miljötänk eftersom vi vill fasa ut plastpåsen. Istället för att slänga plastpåsen efter du haft dina smutsiga skor i den kan du använda den här påsen och bara tvätta den efteråt, säger Emelie Alstedt.

ANNONS

Med sin idé vann de förstapris och 2 500 kronor i tävlingen Årets grafiska profil på UF-mässan (Ung Företagsamt) i Göteborg.

– De gillade vår logga, designen och att vår idé hade en röd tråd. Men framför allt eftersom att vi inte hade en så revolutionerande produkt och att det därför är en större utmaning att få fram en bra design, säger företagskollegan Moa Stark.

PackItSmart startade de i höstas, tillsammans med alla andra företag på skolan, då UF-kursen började. Ung Företagsamhet är en ideell organisation som samverkar med skolan för att lära elever entreprenörskap i praktiken. De har därför fått ansvara för allt från affärsplan till att ta fram design och produkt. I dagsläget har de omsatt 14 000 kronor med en vinst på 12 000.

– Vi har sålt slut ungefär 90 procent av vårt lager, säger Moa Stark.

De två andra företagen från Nösnäsgymnasiet heter REjuiced UF och FläckVäck UF. Det förstnämnda har en företagsidé som bygger på miljötänk.

– Vi vill reducera matsvinnet genom att samarbeta med butiker och ta vara på den frukt och de grönsaker som de egentligen tänkt slänga, och göra juice av dem, säger Filippa Engelin.

FläckVäck tänker på det praktiska i vardagen och har därför importerat fläckborttagningspennor för kläder.

ANNONS

– Folk var lite skeptiska först men de har nog varit nöjda. Ingen har hört av sig för reklamation. Det funkar verkligen, till och med på lingonfläckar, säger Mathilda Stahlgård.

Anders Johansson och Otto Lundell är UF-lärare och de är otroligt stolta över elevernas prestationer.

– Det är skit häftigt och de är jätteduktiga, säger Anders Johansson.

– Jag tror de blev inspirerade av förra årets UF-företag, som vann i tre kategorier. Kan dem kan vi. De bröt en barriär. Det är inte bara Göteborg som kan, vi i Stenungsund kan också, säger Otto Lundell.

Utöver Stenungsundsföretagen så representeras Göteborgsregionen av ytterligare elva företag från olika gymnasier i Göteborg.

Fakta: SM i Ung Företagsamhet

Följande 14 UF-företag från Göteborgregionen tävlar i SM i Stockholm 16-17 maj:

  1. Tandtroll UF, Ad to Go UF, BeeTalk UF, Återsken UF, Fledge UF, alla Göteborgs Högre Samskola
  2. FläckVäck UF, PackItSmart UF, REjuiced UF, alla Nösnäsgymnasiet
  3. DropShip UF, Blanche Fleur UF, båda Katrinelundsgymnasiet
  4. MycroClean UF, SolarScan UF, båda Polhemsgymnasiet
  5. Max Brandsäkerhet UF, NTI gymnasiet Kronhusgatan
  6. Safe Steps UF, LM Engströms gymnasium
ANNONS