Turisthotellets detaljplan vinner laga kraft

Turisthotellet på Marstrand har rivits under våren och nu har den nya detaljplanen som tillåter bostadsrätter på platsen vunnit laga kraft. 15 års processer är över.

ANNONS
|

De gulmålade turisthotellet och restaurang Oscars med sina karaktäristiska fönster och ensamma torn har ansetts varit kulturhistoriskt värdefulla byggnader som minne av den stora badortsepoken i slutet av 1800-talet. Men byggnaderna tilläts förfalla och efter många utredningar och flera försök att få fram en ny detaljplan lyckades äntligen Kungälvs kommun få en sådan godkänd tidigare i år.

Under våren har turisthotellet och Oscars rivits.

– Allt gick enligt plan. Vi började i januari och var klara i maj. Det har också varit flera arkeologiska utgrävningar här i maj och de motsvarande det förväntade, säger Johan Söderqvist, projektledare för rivningen på Ernst Rosén.

ANNONS

För ett par år sedan fick Kungälvs kommun Svenska byggnadsvårdsföreningens skampris Årets grävskopa för sitt beslut att tillåta rivning av hotellet i stället för att byggnadsminnesförklara det, något som flera remissinstanser då krävde.

Fastighetsbolaget Ernst Rosén köpte fastigheten 2004 och året därpå presenterade de sina planer på rivning och nya bostadsrätter. Nu kan de snart bli verklighet. Men Tomas Gustafson som arbetar som projektansvarig vågar inte andas ut riktigt än.

Mark- och miljödomstolen har visserligen bedömt att den nya detaljplanen vunnit laga kraft. Domen har dock överklagats. Fast det gjordes en dag för sent, men även detta förseningsbeslut kan komma att överklagas. Dock krävs det prövningstillstånd för att få domen prövad av Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi börjar gradvis mobilisera för det här, men vi har inte tryckt på den stora knappen än, säger Tomas Gustafson.

ANNONS