Det väntas sommarvärme under inledningen av september.
Det väntas sommarvärme under inledningen av september. Bild: Adam Ihse/TT

Värmebölja och rekordväder väntar Göteborg: ”Tropiska nätter”

Hösten må ha börjat, men det har inte nått vädret än. Under veckan väntas monsterväder och temperaturer som närmar sig 30 grader i och runt Göteborg, enligt SMHI.
– Vi ser en tydlig uppvärmning med temperaturer som stiger rejält, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

För den som längtar efter lite mer sommarvärme innan hösten tar över helt, kommer glädjande nyheter. Trots att vi nu gått in i september, ser vädret ut att ge en sista chans att njuta av sol och värme – och det ordentligt.

– Vi förväntar oss riktigt varma dagar, särskilt i morgon och på torsdag, där vi kan nå nära 30 grader. Detta beror på en varmare luftmassa som har förts upp av sydliga vindar, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Möjlighet till skurar imorgon

– Ett lågtryck väster om landet kan dock skapa skurar på västkusten, då varmare luft möter kallare. Det är svårt att säga exakt om och när det kan ske, men det finns en möjlighet till regn under morgondagen, tillägger Schildt.

ANNONS

Hur ovanligt är detta för årstiden?

– Denna temperatur är ovanlig för september månad, särskilt de senaste 30 åren. Vi närmar oss rekordtemperaturer, och det finns en chans att vi faktiskt slår rekord. Dessutom kan det bli så varmt att nätterna håller sig över 20 grader, vilket kallas för tropisk natt, säger Schildt.

Även om några dagar med 25 grader inte är ovanligt, är det ovanligt att vi närmar oss 30 grader och att värmen håller i sig flera dagar i rad.

Varmaste dagen i sommar?

Torsdagen kan bli den varmaste dagen på hela sommaren i Göteborg. Den tidigare högsta temperaturen i år var 29 grader den 27 juni, men vi kan slå det rekordet nu i veckan.

– Det är viktigt att dricka mycket vatten och förbereda sig, särskilt för dem som är extra utsatta för värmen. Håll er också i skuggan så mycket som möjligt, uppmanar Schildt.

Högsta temperaturen någonsin

Den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i Göteborg i september är 28,5 grader, 1983. Men det finns en chans att vi slår det rekordet under veckan.

Värmen förväntas också hålla i sig fram till helgen, med temperaturer runt 25 grader.

Det här kan bli sista chansen att njuta av riktigt varma dagar för i år, men det är inte helt uteslutet att vi får fler varma dagar senare i september, avslutar Schildt.

ANNONS

LÄS MER:Sommarvärmen tillbaka nästa vecka

LÄS MER:Så blev sommarvädret i Göteborg

ANNONS