Pilotprojektet, där cyklar ska få tas med på bussen, ska pågå i två år.
Pilotprojektet, där cyklar ska få tas med på bussen, ska pågå i två år. Bild: Thomas Johansson

Västtrafik ska testa att tillåta cykeln på bussen

Västtrafik vill att resenärerna ska kombinera cykel och kollektivtrafik i större utsträckning. Nu ska bolaget bland annat låta folk testa att ta med cykeln på bussen, samt se över anslutande vägar och parkeringar.
– Exakt hur vi ska jobba med det är inte bestämt. Men bland annat kan olika prova-på-kampanjer bli aktuella, säger projektledaren Karin Ryberg.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen har avsatt fem miljoner till Västtrafik till ett cykelprojekt. Pengarna kommer efter att bolaget har gjort en förstudie på hur det går att få resenärer att kombinera cykel och buss i större utsträckning.

Tanken nu är att bolaget nu ska använda pengarna för att kunna gå vidare med ett pilotprojekt i samma anda.

– Tanken är att man tar sin cykel till en hållplats och därifrån åker vidare med tåg eller buss. Väl framme kan det bli tal om lånecyklar för att resenärerna ska kunna ta sig hela vägen till slutmålet som alltså kan vara jobbet. Vi sätter igång med planeringen omgående, säger Karin Ryberg, projektledare för Hållbart resande företag och organisationer på Västtrafik till Mölndals-Posten.

ANNONS
Karin Ryberg, Västtrafik
Karin Ryberg, Västtrafik Bild: Eddie Lothman

Resenärer ska också få prova på att ta med cykeln på bussen, det kan också komma att handla om skyltning, kampanjer och beteenden. Västtrafik ska samarbeta med bland andra kommunerna och Trafikverket.

Prova-på-kampanjer

– Exakt hur vi ska jobba med det är inte bestämt. Men bland annat kan olika prova-på-kampanjer bli aktuella, säger projektledaren Karin Ryberg till Mölndals-Posten.

Pilotprojektet ska pågå i två år och kommer att involvera ett antal utvalda hållplatser i olika delar av regionen. Hållplatserna ska representera olika typer av förutsättningar, enligt förstudien.

I en rapport från regionen som kom tidigare i år står att 84 procent av alla invånare i Västra Götaland bor inom 2,5 kilometer från ett prioriterat kollektivtrafikstråk”. Där konstateras vidare att det finns ett stort ”potential för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik.”

I dagsläget får man inte ta med sig cyklar ombord på bussar. Undantag är minicyklar, sparkcyklar och balanscyklar som är ihopfällda, samt elsparkcyklar och scootrar som ligger i skyddsväska.

LÄS MER:Göteborg till Medelhavet – här är planerna för tågen

LÄS MER:Nya regler för elsparkcyklar – så tycker göteborgarna

LÄS MER:Maktskifte i regionen – S ska styra med MP och V

ANNONS