VMA utfärdat efter brand på återvinningscentral utanför Vänersborg

Under lördagen brann det kraftigt bland soporna på en återvinningscentral utanför Vänersborg. Ett VMA utfärdades på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Räddningstjänsten var på plats med elva enheter.
– Det brinner fortfarande och vi kommer vara hela natten, säger Tero Paakki, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Norra Älvsborg, Närf, strax efter åtta under lördagskvällen.

ANNONS
|

Strax efter klockan nio på lördagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brand på en återvinningscentral, Heljestorp, vid Trestad Center utanför Vänersborg.

Räddningstjänsten är på plats med elva enheter. Vid lunchtid försökte räddningstjänsten både släcka med vatten och ta hjälp av företaget som driver återvinningscentralen Heljestorp.

Schaktar gator för att hindra spridning

Vid 20-tiden hade branden lagt sig någorlunda, och det fanns inte längre någon spridningsris.

– Vi har fått dämpa branden med hjälp av lite maskiner från företagets sida och lägger nu på kalk som täcker branden så att det inte ska ryka. Men det brinner fortfarande och vi kommer vara hela natten, säger Tero Paakki, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Norra Älvsborg, Närf.

ANNONS

Vid samma tidpunkt fanns det inte längre någon spridningsrisk. Branden täckte 50-60 meter i stora högar som var runt tio meter höga.

Tero Paakki berättar att räddningstjänstens arbete kommer att pågå hela natten.

Hälsovådlig rök

På grund av den kraftiga rökutvecklingen under branden utfärdades ett VMA för allmänheten.

Hur farlig är röken?

– Vi har ju gått ut med ett VMA till allmänheten. Som det ser ut just nu är vindförhållandena väldigt bra. Röken stiger rakt upp. Men man ska inte andas in röken.

– Vi vet inte vad det är för material i högarna som brinner, det kan vara allt möjligt.

Vad orsaken är till branden har räddningstjänsten ingen uppfattning om.

ANNONS