I onsdags stoppades reaktorn Ringhals 3 och därefter startade en felsökning. Under lördagen startades den upp igen, men förväntas inte nå sin fulla kapacitet förrän på måndag.
I onsdags stoppades reaktorn Ringhals 3 och därefter startade en felsökning. Under lördagen startades den upp igen, men förväntas inte nå sin fulla kapacitet förrän på måndag. Bild: Mia Höglund

Ytterligare problem för Ringhals 3 – går på halv effekt

Vattenfall har haft problem med att få i gång Ringhals 3 under veckan. På söndagen visade det sig att det dröjer ytterligare ett dygn innan den kommer upp full effekt. Orsaken är ett läckage.

ANNONS
|

Det kommer dröja till reaktorn Ringhals 3 i Halland går för full effekt, rapporterar Sveriges radio.

Kärnkraftsreaktorn, som stoppades i onsdags, kör för tillfället på halva sin kapacitet.

Orsaken var att ett mindre rör börjat läcka vid uppstarten. Tanken var att reaktorn skulle vara uppe i 100 procent under söndagskvällen, men prognosen är nu framflyttat till måndag.

Röret som läckte satt på turbinsidan och var inte omfattande, enligt Charlotta Eldelind, kommunikationschef på Ringhals presstjänst.

– Det har åtgärdats under söndagen. När vi kontrollerat läckaget kan vi fortsätta effektökningen, skriver Charlotta Eldelind i ett meddelande på söndagskvällen.

ANNONS

LÄS MER:Ringhals reaktor stoppas – felsökning pågår

LÄS MER:Felet på Ringhals 3 hittat – kan starta igen under årets sista minut

LÄS MER:Efter oväntade stoppet – Ringhals 3 åter igång

ANNONS