Det konservativa thailändska Demokratiska partiet har satt som sitt vallöfte att sexleksaker ska legaliseras i landet.
Det konservativa thailändska Demokratiska partiet har satt som sitt vallöfte att sexleksaker ska legaliseras i landet. Bild: Stefan Berg

Thailändska vallöftet: sexleksaker ska legaliseras

Det konservativa Demokratiska partiet är Thailands äldsta politiska parti. Inför det stundande valet försöker de nu öka sina chanser till att plocka fem fler mandat genom lockande vallöften, nämligen att sexleksaker ska legaliseras i landet.

ANNONS
|

I Thailand är det olagligt att sälja sexleksaker. Den som gör det kan få ett fängelsestraff på upp till tre år eller böter som motsvarar runt 18 000 svenska kronor. Trots det går det att hitta vuxenleksakerna på vissa gatustånd i Bangkok.

Men nu föreslår Thailands äldsta politiska parti, det konservativa Demokratiska partiet, att sexleksaker ska legaliseras i landet, rapporterar The Guardian. Det finns nämligen flera bra anledningar till det, menar partiet.

– Sexleksaker är användbara eftersom de kan leda till en minskning av prostitution och skilsmässa på grund av en obalans mellan sexuell libido och sexrelaterade brott, säger Ratchada Thanadirek, en representant för Demokraternas parti.

ANNONS

Eftersom de flesta sexleksaker förs in i landet på olagliga vägar så finns det inte heller någon kvalitetskontroll. Leksakerna skulle endast bli lagliga att köpa för människor som är över 18 år.

Det demokratiska partiet förlorade stort i Thailands senaste val år 2019 och ligger långt efter de andra partierna i opinionsmätningarna.

Enligt den senaste mätningen väntas de vinna mellan 20 till 30 mandat i hela landet, rapporterar CNN. För att ändra sexleksakslagen skulle de behöva stöd från andra partier för att nå de 251 röster som krävs.

Sedan 2014 har premiärministern Prayut Chan-O-Cha, partiledare för Palang Pracharath-partiet, lett landet efter det att han tagit makten i en militärkupp samma år.
Sedan 2014 har premiärministern Prayut Chan-O-Cha, partiledare för Palang Pracharath-partiet, lett landet efter det att han tagit makten i en militärkupp samma år. Bild: Alastair Grant

Så ser politiken ut i Thailand

Den 14 maj 2023 är det val i Thailand.

Sedan 2014 har premiärministern Prayut Chan-O-Cha, partiledare för Palang Pracharath-partiet, lett landet efter det att han tagit makten i en militärkupp samma år.

Förra året meddelade Prayut Chan-O-Cha att han kommer att ställa upp i valet i ett nybildat parti i stället för det regeringsledande Palang Pracharath-partiet.

Han utmanas främst av det största oppositionspartiet Pheu Thai. Deras partiledare Paetongtarn Shinawatra är dotter till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra.

Enligt Omni leder Pheu Thai i opinionsmätningarna med ett väljarstöd på 38 procent.

LÄS MER:Thailand välkomnar turister med cannabis

LÄS MER:Efter tre års pandemi – nu vallfärdar turisterna tillbaka till Thailand

LÄS MER:Thailand letar efter försvunnen radioaktiv kapsel

ANNONS