Fartkamera. Med satsningen får Västra Götaland 47 nya fartkameror.
Fartkamera. Med satsningen får Västra Götaland 47 nya fartkameror.

Nya fartkameror i regionen ska rädda liv

47 nya fartkameror ska sättas upp i Västra Götaland i höst. – De fyller en funktion och det är ett av sätten att få ner hastigheten på vägarna, säger Karin Olsmyr på trafikpolisen.

ANNONS
|

Totalt 250 kameror ska sättas upp runt om i landet i höst, som en del i en pågående satsning från Trafikverket. I Västra Götaland sätts 47 kameror ut på 14 olika vägsträckor och regionen får då drygt 300 kameror sammanlagt. På vissa av vägsträckorna finns redan ett antal kameror och man förtätar då sträckan, medan andra vägar får sina första fartkameror.

Både regionen och Trafikverket har varit delaktiga i att välja ut vägsträckorna i samråd med polisen och de har valts utifrån ett antal kriterier. Men gemensamt är att de har en hög medelhastighet, en hög olycksrisk som beräknas utifrån hur många bilar som kör där per dygn och vilken typ av väg det är. Exempelvis går vägar med mitträcken bort.

ANNONS

– Nu har vi valt de sträckor i Sverige där vi bedömer att kamerorna gör mest nytta genom att de räddar flest liv och minskar flest antal allvarligt skadade, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.

I och med den pågående satsningen sattes cirka 200 nya fartkameror upp i landet i fjol och kommande två åren kommer cirka 500 nya sammanlagt.

– Vi gör det för att hastigheten är en av de viktigaste aspekterna för att rädda liv. Om du kör för fort och det händer en olycka blir konsekvenserna större än om du kör i lägre hastighet. Vi ser att den största delen av trafikanterna följer hastighetsgränsen när vi sätter upp kameror.

Av förarna som passerar kamerorna i landet kör bara fem procent för fort, vilket enligt Lundberg är en väldigt bra siffra. På vägar utan kameror är det bara cirka 44 procent som håller rätt hastighet, enligt Trafikverkets statistik.

Bland annat kommer väg 166 mellan Bäckefors och Mellerud få två kameror och på väg 47 mellan Grästorp och Vara ska fyra kameror sättas upp. Trafikpolisen Karin Olsmyr är positiv till satsningen.

– De fyller en funktion och det är ett av sätten att få ner hastigheten på vägarna. Det ser vi när vi är ute och åker – att folk bromsar in för kamerorna. Och när kamerorna sitter något så när tätt så håller det ju nere hastigheten på en sträcka.

ANNONS

Kamerorna fyller en preventiv funktion, säger Olsmyr, speciellt på de större vägarna, eftersom det rent generellt blir mindre olyckor om man sänker hastigheten. Även när de inte är i gång kan de verka preventivt, eftersom man inte vet när de är på eller inte.

Fakta: Här sätts fartkameror upp i Västra Götaland i höst

Väg 26 mellan Hasslerör och Sjötorp:4 stycken

Väg 195 mellanGate och Hjo:4 stycken

Väg 26 mellanOtterbäcken och Gullspång: 2 stycken

Väg 162 mellanLyse och Hallinden:6 stycken

Väg 164 mellanBillingsfors och Åmål: 2 stycken

Väg 166 mellanBäckefors och Mellerud:2 stycken

Väg 168 mellanKungälv och Ytterby:2 stycken

Väg 174 mellan Väjern och Ödby:4 stycken

Väg 186 Smögen:1 stycken

Väg 574 mellan Kareby och Kode:4 stycken

Väg 740 mellanTegneby och Utgård:4 stycken

Väg 200 mellanSlätte och Hova:4 stycken

Väg 184 mellanFalköping och Forentorp: 4 stycken

Väg 47 mellanGrästorp och Vara: 4 stycken

ANNONS