Stora mängder regn har orsakat kraftiga översvämningar

Ovädret Hans har dragit med sig stora mängder regn och vind och lamslagit delar av Sverige. I Göteborg har Göta Älv svämmat över, tågtrafiken ställts in och E6 stängts av i båda riktningarna.
– Man kan räkna med att det kommer vara avstängt ganska länge. Det verkar inte sluta regna, säger Mikael Salo, vägtrafikledare på Trafikledningscentralen.
Följ väderutvecklingen i GP:s liverapportering.

ANNONS

Stora regnmängder förväntades i Göteborgstrakten under söndagskvällen och måndagen. Räddningstjänsten i Storgöteborg höjde beredskapen för att kunna hantera stora vattenflöden, men den kraftigaste nederbörden rörde sig istället från land och ut över Västerhavet.

På tisdagen stod det dock klart att Hans dragit in över Västsverige.

– Av de dagar som återstår av Hans så är det idag som det kommer att regna som mest, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Han har svårt att ge en uppskattning då det ligger kraftiga skurar inbäddade i området, men säger att det kan bli uppemot 30 millimeter regn.

På tisdagseftermiddagen stängdes E6 av i både norr- och södergående riktning på grund av översvämning. Stoppet gäller i norrgående riktning mellan Lindomemotet och Torrekullamotet, och i södregående riktning mellan Åbromotet och Kålleredsmotet. E6 förväntas vara avstängd resten av tisdagen och öppnar enligt nuvarande prognos igen vid klockan två natten till onsdagen.

ANNONS

På tisdagen tilltog även vinden.

– Det blir blåsigt framförallt på västkusten med mycket hårda vindbyar, sa Max Schildt, meteorolog på SMHI, under måndagen.

SMHI: ”Exceptionellt”

Det finns en röd regnvarning under tisdagen som omfattar nordvästra Västra Götaland, Värmland och västra Närke.

Den gula varningen påverkar bland annat delar av södra Västergötland, och det rör sig om ganska så ovanligt höga flöden, enligt SMHI.

– Det är flöden som uppstår i genomsnitt vart 5:e till 25:e år. Men det är framförallt exceptionellt vad gäller de röda flödena i Kungsbacka och söderut, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Regnet väntas fortsätta under onsdagen, men i en mindre omfattning. Enligt SMHI kan det landa på 10-15 millimeter.

Det ska i dagsläget regna mest i Dalarna och Hälsingland och sedan lär ovädret leta sig norrut, säger Erik Höjgård-Olsen. Men påpekar att det är allmänt ostadigt i stora delar av landet.

Lamslagit Sverige

Flera ställen i Sverige har lamslagits av ovädret Hans. I Åre har vatten forsat genom byn efter att Susabäcken har svämmat över.

Under natten gick ett VMA ut till allmänheten i Åre kommun med en uppmaning till alla i närområdet att hålla sig inomhus. Alla vägar och E14 genom Åre har stängts av på grund av vattenmassorna.

ANNONS

LÄS MER:Mollsjönäs utanför Göteborg är sommarens regnigaste plats

LÄS MER:Invånarna i Borås: Så har du en bra semester i regn

LÄS MER:Regnigaste juli i Göteborg sedan 1939 – Borås slog rekord

ANNONS