Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj under torsdagens frågestund i riksdagen.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj under torsdagens frågestund i riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT

Därför saknar Socialdemokraterna förtroende för Jamal El-Haj

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj har länge varit ett bekymmer för Socialdemokraterna. Under fredagen uppmanade partiet honom till sist att lämna sin riksdagsplats.
GP:s Arne Larsson ger en bakgrund till vad som hänt.

ANNONS

Vad har Jamal El-Haj gjort?

Redan under förra våren plockade partiledningen undan honom från uppdragen som ersättare i riksdagens utrikesutskott och OSSE-delegation, eftersom han – trots rekommendationen att låta bli – deltog i en Palestinakonferens i Malmö. Konferensen arrangerades av en person med kopplingar till Hamas, något som El-Haj sade sig inte känna till.

Trots många frågor gav Jamal El-Haj inga kommentarer till sitt agerande förrän för ett par veckor sedan, då han ställde upp i längre intervjuer i SVT:s Aktuellt och i Dagens Nyheter. Framträdandena gjorde det hela värre, eftersom han hade svårt att förklara sitt agerande och, framför allt, eftersom han i DN sa att man inte får döda civila ”även om de är judar”. Ett uttalande han förklarade med att han uttryckt sig fel.

ANNONS

Varför händer detta just nu?

Sannolikt hängde han löst redan efter intervjuerna i SVT och DN, men det som fällde avgörandet var nya avslöjanden i Expressen under fredagen. Tidningen kunde berätta att Jamal El-Haj 2017 skrev brev till Migrationsverket, där han försökte få verket att ändra sig och låta en kontroversiell imam stanna i landet. I brevet, som kunde uppfattas som en påtryckning, framgick det tydligt att Jamal El-Haj var riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Hur påverkar det här Socialdemokraterna?

Historien har påverkat Socialdemokraterna negativt under hela det senaste året, men under de sista veckorna har det i omgångarna bara blivit värre.

Att en riksdagsledamot utövar påtryckningar mot myndigheter är förstås fullständigt oacceptabelt i sig. Och att han återkommande går att koppla till terrorgruppen Hamas och en kontroversiell imam är självfallet besvärande omständigheter som är lätta att utnyttja för politiska motståndare.

Mot den bakgrunden är det lätt att se varför Socialdemokraterna till sist var tvingade att agera. Politiska motståndare kommer dock fortsätta hävda att det var alldeles för sent och att partiet förhållit sig passivt under hela processen.

LÄS MER:Socialdemokraterna vill att Jamal El-Haj lämnar riksdagen

LÄS MER:Jamal El-Haj försökte påverka asylärende

LÄS MER:El-Haj på gamla bilder med Hamas-kopplad

ANNONS